Πολπέτες - Επτάνησα

Πολπέτες - Επτάνησα

Πολπέτες -  Επτάνησα

Επτανησιακές πολπέτες. Οι Ιταλικοί κεφτέδες στους οποίους ο κιμάς κλείνεται στο εσωτερικό ζύμης φταγμένης από πουρέ πατάτας και αυγό. Παραδοσιακά τις έφτιαχναν κυρίως με λαχανικά αντί για κιμά.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες
3 αυγά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο, ή 1/2 βούτυρο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κρασί
2-3 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και σβήνουμε με το κρασί. Τον τσιγαρίζουμε καλά, ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό, τα μυρωδικά καθώς και το αλάτι και το πιπέρι. Τον αφήνουμε να βράσει και να μείνει με την σάλτσα του.

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό τις ξεφλουδίζουμε και κατόπιν τις κοπανίζουμε στο γουδί. Ρίχνουμε στο μίγμα τα αυγά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Έπειτα παίρνουμε την ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο λιγάκι χοντρό. Κατόπιν κόβουμε την ζύμη με ένα ποτήρι σε στρογγυλά κομμάτια.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό κομμάτι από το μείγμα της πατάτας που έχουμε κόψει και βάζουμε από πάνω λίγο κιμά και το σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι από το μίγμα της πατάτας. Πατάμε καλά τις άκρες με τα δάχτυλα για να ενωθούν οι δύο ζύμες και να κλείσουν. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τηγανίζουμε τις πολπέτες με βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Πηγή: Βιβλίο "Ρετσέτες από το κάντζελο της Νιόβης" της Νιόβης Φωτεινάτου Καμπίτση