Κανταΐφι Παραδοσιακό

Κανταΐφι Παραδοσιακό

Κανταΐφι Παραδοσιακό 

ΥΛΙΚΑ:

500gr κανταΐφι νωπό η κατεψυγμένο
100 gr καθαρισμένο καρύδι
100 gr καθαρισμένο φιστίκι Αίγινης
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
250 gr φρέσκο βούτυρο πρόβιο η αγελαδινό

Για το σιρόπι
700gr ζάχαρη
400 ml νερό
Λίγο χυμό λεμόνι ελάχιστο
1 κουταλιά του γλυκού γλυκόζη η μέλι
2 φλούδες από ένα λεμόνι
2 στικ κανέλας ξυλάκια

Σκεύη εργαλεία:
1 ταψάκι αντικο/λλητικο 26 cm
1 ξύλινη κουτάλα
1 μουλτι μίξερ
1 μπασινα
1 κατσαρόλι μικρό
1 πινέλο
1 κατσαρόλι μικρό για το βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής:

Βγάζουμε το ψύλλο κανταΐφι από την συντήρηση αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο από την επομένη το βάζουμε στην συντήρηση να πέσει η θερμοκρασία ομαλά για να το βγάλουμε και να το δουλέψουμε.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε το σιρόπι μας σε ένα κατσαρόλι βάζουμε όλα τα υλικά και μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά αν θέλουμε για καλύτερο αποτέλεσμα ρίχνουμε στο τέλος αφού αποσύρουμε το μέλι.

Σε ένα μουλτι μίξερ τοποθετούμε τους ξυρούς καρπούς και τους χοδροκοβουμε και όχι τελείως τριμμένους.

Σε μια μπασινα βάζουμε τους ξυρούς καρπούς την ζάχαρη την τριμμένη φρυγανιά και την κανέλα και ενσωματώνουμε καλά όλα τα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά.

Στη συνέχεια, ξάνουμε καλά το καταΐφι (για περίπου 5 λεπτά).

Βγάζουμε το φύλλο κανταΐφι και το ξεχωρίζουμε το ανοίγουμε από την συσκευασία που είναι συμπιεσμένο και ανοίξτε πολύ καλά το κανταΐφι.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρόλι σε χαμηλή θερμοκρασία. Βουτυρώνουμε πολύ καλά με το πινέλο το ταψάκι μας.

Αφού έχουμε ξάνει το φύλλο κανταΐφι κάνουμε με το Μαλί ένα σταυρό κάθε φορά και στην μέση βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε σταυρωτά και τυλίγουμε σε ρολά και το τοποθετούμε ένα ένα κάθε φορά στο ταψί και το βουτυρώνουμε κάθε φορά ξεχωριστά  με το πινέλο συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψάκι μας.

Μόλις γεμίσει το ταψάκι  αμέσως με το βούτυρο και το πινέλο περνάμε και βουτυρώνουμε καλά όλα τα κομμάτια δημιουργώντας και τα χωρίσματα από το καθένα μεταξύ τους.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και ψήνουμε στον αέρα στους 170 με 175 βαθμούς για 50 λεπτά αναλόγως την δυναμική του φούρνου σας πριν το βάλουμε στο φούρνο το ψεκάζουμε από πάνω με λίγο νερό αυτό το επαναλαμβάνουμε στην μέση του ψησίματος θα κάνει πολύ τραγανό το φύλλο μας.

Μόλις είναι έτοιμο το γλυκό μας έτσι όπως είναι καυτό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε δηλαδή καυτό Γλυκό χλιαρό κρύο σιρόπι το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε να τραβήξει καλά αφήνουμε λίγο σιρόπι αν χρειαστεί να ξαναρίξουμε αργότερα.

Σας συνιστούμε: να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο πρόβιο η αγελαδινό και όχι μαργαρίνη.

Σας προτείνουμε: να δουλέψετε με νωπό φύλλο κανταΐφι και όχι με κατεψυγμένο διότι  με νωπό θα έχετε πολύ καλυτέρα αποτελέσματα.

Συνιστούμε: το ψήσιμο να γίνει στον αέρα σε χαμηλή θερμοκρασία για σαφώς πολύ καλυτέρα αποτελέσματα αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε στις αντιστάσεις στο πάνω κάτω εκεί θέλουμε γύρω στην μια ώρα και ένα τέταρτο με θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.

Χρησιμοποιήστε: ένα ταψάκι κοντό αλουμινένιο και όχι ένα βαθύ ανοξείδωτο ,δεν σας προτείνουμε να χρησιμοποιήστε γυάλινο πυρέξ διότι δεν δουλεύει καλά στο ψήσιμο όλα τα σιροπιαστά τα δουλεύουμε σε κοντά αλουμινένια ταψάκια η λαμαρίνες ζαχαροπλαστείου.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos