Ψωμί χωριάτικο με προζύμι

Ψωμί χωριάτικο με προζύμι

Ψωμί χωριάτικο με προζύμι ψημένο στο ξυλόφουρνο η στο φούρνο σας.

Από τα παλιά τα χρόνια οι παλιές νοικοκυρές και μαγείρισσες ξυπνούσαν πολύ πρωί για να ετοιμάσουν τον φούρνο αλλά και να ετοιμάσουν το προζύμι που είχαν αναπιάσει από την προηγούμενη φορά που έφτιαξαν ψωμί.

Έτσι και εγώ από μικρός παρακολουθούσα όλη αυτή την διαδικασία η οποία έμεινε χαραγμένη μέσα στο μυαλό μου, η γιαγιά με καταγωγή από την Σμύρνη τηρούσε όλες τις διαδικασίες πριν ξεκινήσει άναβε το καντήλι και αμέσως θυμιάτιζε και έλεγε κάποιες προσευχές μετά έπλενε καλά τα χέρια της και άρχισε να ζυμώνει.

Το ψωμί έχει εντελώς ξεχωριστή θέση στην παραδοσιακή κοινότητα και ταυτίζεται στο συμβολικό επίπεδο με την ίδια τη ζωή. Επίσης είναι γνωστή η ιεροποίηση του ψωμιού, όπως φανερώνει ο όρκος: "Μα το ψωμί που φάγαμε". Την ξεχωριστή αυτή σημασία του ψωμιού αναγνωρίζει και η εκκλησία, που συνέδεσε το ψωμί με το ίδιο το σώμα του Χριστού. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η αντίληψη ότι δεν πρέπει να αφήνει κανείς καμιά μπουκιά από το ψωμί που τρώει, γιατί εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Γι' αυτό το ψωμί θεωρείται σαν ένα από τα πιο ισχυρά φυλαχτά, μόνο ή σε συνδυασμό με άλλα φυλακτήρια μέσα.


Υλικά

200 γραμμ προζύμι από τον φούρνο η φτιάχνουμε δικό μας
1 κιλό αλεύρι σκληρό κίτρινο προτείνω αλεύρι μύλοι Άγιου Γεώργιου
3κ/σ ελαιόλαδο
1κ/γ αλάτι
2 κ/γ ξερή μαγιά
1κ/γ ζάχαρη
Νερό χλιαρό 250ml αν χρειαστεί θα το δείτε και θα ρίξετε περισσότερο αν χρειάζεται. 

Εκτέλεση συνταγής

Πώς φτιάχνουμε προζύμι

Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνουμε το νερό την ξερή μαγιά την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά αμέσως μετά ρίχνουμε το προζύμι σε μικρά κομμάτια και σιγά σιγά το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει μέσα στο νερό, έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και τελευταίο πάντα ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. 

Το αλάτι ποτέ δεν το ρίχνουμε με την μαγιά και το προζύμι.

Συνεχίζουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα αν το ζυμάρι χρειάζεται νερό θα του ρίξετε λίγο όμως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο να χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλά πολύ εύκολα από τα δάχτυλα μας τότε μόνο θα είναι έτοιμο, το αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και το ξανά ζυμώνουμε για 5 λεπτά καλά. 

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη όπου ο πάτος θα έχει λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε καλά με μια πετσέτα η με μια κουβέρτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος  και να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες.
Το χειμώνα αργεί λίγο λόγο κρύου το καλοκαίρι γίνετε περίπου ποιο γρήγορα λόγο ζέστης σε 1 ώρα.

Όταν περάσει ο χρόνος το βγάζουμε και το ξανά ζυμώνουμε για λίγο μετά το τοποθετούμε σε αλουμινένιο ταψάκι το οποίο το έχουμε ελαφρώς λαδώσει και αλευρώσει  αυτό το κάνουμε για να βγει ποιο εύκολα όταν έχει πλέον ψηθεί.
Επίσης κάνουμε 3 χαρακιές με το μαχαίρι πάνω στο ζυμάρι για να αναπνέει αλλά και για να βγαίνει ο αέρας από το φούσκωμα κατά το ψήσιμο.

Επίσης μπορείτε να χωρίσετε το ζυμάρι σε 2 ζυμαράκια και να τα ψήσετε σε 2 ταψάκια για ποιο ευκολία!!
Αν το ψήσετε σε προθερμασμένο ηλεκτρικό φούρνο στους 180 βαθμούς στο πάνω κάτω για μια ώρα.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos