Bασιλόπιτα -Μικρασιάτικη συνταγή

Bασιλόπιτα -Μικρασιάτικη συνταγή



Bασιλόπιτα -Μικρασιάτικη συνταγή

Βασιλόπιτα με μικρασιατική συνταγή.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στις θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος στον οποιον πέσει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους

Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα. Πέραν αυτων υπάρχει και η ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση συνδέει το εθιμο με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία όπου επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας της κοίμησης του (εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου)

πηγή: www..mikrasiatwn.wordpress.com/2015/12/31/καλή-χρονιά/

ΥΛΙΚΑ

για μεζούρα έχουμε χρησιμοποιήσει ποτήρι νερού

3 ποτήρια αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
4 κ.γ. baking powder
1,5 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι αμυγδαλόψυχα σκόνη
5 αυγά
Ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/3 φλ τσ κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το κονιάκ.

Τελευταία προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα.

Ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα λίγο λίγο.
Βουτυρώνουμε ταψί 30 cm και στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα.

Μη ΞΕΧΑΣΕΤΕ να βάλετε το τυχερό φλουρί/νόμισμα.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 175 σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10'.

Τη αφήνουμε να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με άχνη. Οταν κρυώσει ξαναρίχνουμε άχνη και στολίζουμε.

Καλή χρονιά!!!