ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Με το όνομα χαλβάς βρίσκουμε μια ποικιλία από εντελώς διαφορετικά γλυκίσματα τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).

Πρώτες ύλες για τους χαλβάδες είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι), ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο). Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι:  Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά με ιδιαίτερες αντιγηραντικές ιδιότητες.

ΥΛΙΚΑ


1 συσκευασία σιμιγδάλι χοντρό 500 γραμμάρια
1 κούπα ελαιόλαδο
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγο κανέλα για το στόλισμα
*** αν το θέλετε ποιο σπυρωτό θα βάλετε 2 κούπες ζάχαρη αντί για 3.

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρόλι  ρίχνουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Μερικά λεπτά πριν ετοιμαστεί το σιρόπι σε μια άλλη μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα καβουρδίζοντας το σιμιγδάλι στο χρόνο που αναλόγως πόσο σκούρο το θέλετε αλώστε φαίνετε με το μάτι.

Μόλις είναι έτοιμο ρίχνετε μέσα το σιρόπι σιγά σιγά  με αναμμένο το μάτι της κουζίνας και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και τα τοιχώματα του γλυκού να ξεκολλούν πολύ εύκολα από την κατσαρόλα.
Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το περιεχόμενο στην φόρμα μας και μετά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Καλή επιτυχία 
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos.