Σμυρναίικοι ταραμοκεφτέδες

Σμυρναίικοι ταραμοκεφτέδες

Πεντανόστιμοι Σμυρναίικοι Ταραμοκεφτέδες! Εξαιρετικός μεζές!

ΥΛΙΚΑ


300 γραμμάρια ταραμά κόκκινο η άσπρο
2 κρεμμυδάκια χλωρά
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ψωμί χθεσινό την ψίχα ψωμί ξερό μουσκεμένο και καλά στυμμένο
Πιπέρι, αλάτι μόνο μια πρέζα όχι παραπάνω διότι έχει πολύ ο ταραμάς
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
3Κ/σ ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
1κ/ς τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά.

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο.
Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο λευκός είναι ανώτερης ποιότητας και ότι ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό λόγω χρωστικών ουσιών που πρόσθεσαν οι παραγωγοί πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του ’50, προκειμένου να τον κάνουν πιο λαχταριστό για τον κόσμο – κάτι που πέτυχε, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τελικά τον κόκκινο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λευκός, εκτός του ότι είναι πιο αγνός, απαιτεί και λιγότερη ποσότητα για την παρασκευή ταραμοσαλάτας, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό.

Οι ταραμοκεφτέδες παρασκευάζονται με ταραμά οποιουδήποτε είδους και πλάθονται όπως τα κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας αλεύρι, ψωμί και λάδι με συστατικά που ποικίλλουν, όπως άνηθο, σπανάκι, δυόσμο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι κ.λπ.

Όσο κι αν νομίζουμε ότι αποτελεί αποκλειστικότητά μας, η ταραμοσαλάτα καταναλώνεται ευρέως και στην Τουρκία, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία φτιάχνουν ένα παρόμοιο είδος σαλάτας με αβγά κυπρίνου ή ρέγκας, 


Ξαλμυρίζετε τον ταραμά σε χλιαρό νερό, και τον στραγγίζετε. Σε μπώλ καλύπτουμε τον ταραμά με το χλιαρό νερό, στη συνέχεια τον στραγγίζουμε με τριπλό τουλπάνι (οχι σουρωτήρι) δύο φορές.

Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουσκέψει καλά το στύβουμε καλά και το βάζουμε μαζί με τον ταραμά σε ένα άλλο μπολ και τα κτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. 
Μπορείτε να το κάνετε και στο μουλτι. Χτυπάμε στο μούλτι το ψωμί και εν συνεχεία τον ταραμά να ενωθούν.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια και ρίχνουμε και τον άνηθο και το μαϊντανό και την μια πρέζα αλάτι, και αφού μαλακώσουν είναι έτοιμα σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.


Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα του ταραμά που έχουμε κτυπήσει  και τα σοταρισμένα κρεμμύδια προσθέτουμε το πιπέρι το λεμόνι το ούζο την τριμμένη φρυγανιά το ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν ένα μείγμα.

Βάζουμε και σκεπάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε μέτρια φωτιά πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος που θέλουμε τους αλευρώνουμε καλά και τους τηγανίζουμε όταν ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές του βγάζουμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας

Καλή επιτυχία 


Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos