Σμυρναίικα πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Σμυρναίικα πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Σμυρναίικα πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ελληνικό παραδοσιακό έδεσμα (συνήθως ορεκτικό). Συναντάται σε δύο βασικές παραλλαγές, τυλιγμένα με αμπελόφυλλα ή λάχανο (αυτή η παραλλαγή συνήθως ονομάζεται λάχανο-ντολμάδες). 
Η πιο γνωστή εκδοχή των ντολμάδων είναι η «γιαλαντζί» (χωρίς κιμά).

Συνεπώς, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελούν μία θρεπτική εναλλακτική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα, εφόσον δεν επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, λιπαρά και αλάτι. 
Αντίθετα, το υψηλό τους περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. 

Θυμάμαι την Γιαγιά μου όπως και την μητέρα μου κάθε καλοκαίρι να μαζεύουν τα αμπελόφυλλα από τα κτήματα μας, συνήθως μου άρεσε πολύ να τα τρώω κρύα την άλλη ημέρα με μπόλικο αυγολέμονο.

Η λέξη ντολμά λέει η ιστορία της γαστρονομίας προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω. Οι πολίτικοι ντολμάδες με λάχανο ή αμπελόφυλλα θέλουν για να παραγεμιστούν ρύζι που συμβόλιζε το μπερεκέτι, την καλοπέραση, το ευ ζην.

Η καλύτερη συγκομιδή των φύλλων είναι το Μάιο και τον Ιούνιο, το αμπέλι κατά προτίμηση να είναι σουλτανίνα το οποίο έχει τα ποιο τρυφερά και νόστιμα φύλλα.
Τα φύλλα μπορείτε να τα συντηρήσετε για πολύ χρόνο στην κατάψυξη, αυτός είναι ένας από τους τρόπους συντήρησης είναι ο παραδοσιακός συντήρηση σε κατάψυξη.

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμ αμπελόφυλλα
(300 ml) ελαιόλαδο για το τηγάνι 150ml και μετά το υπόλοιπο στην κατσαρόλα.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μικρο ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι πιπέρι
1-2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα αναλόγως την ποσότητα
2 μέτρια λεμόνια το χυμός τους
2κ/σ κουκουνάρι
1κ/γ ζάχαρη
500ml ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ζεστό νερό


Εκτέλεση 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει λίγο, αμέσως προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό προσθέτουμε το νερό τα κουκουνάρια και όλα τα πράσινα δυόσμο άνηθο και μαϊντανό ανακατεύουμε καλά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι  και την ζάχαρη και το χυμό από το ένα λεμόνι.

Ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας πιάσει μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι, σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να ξεκουραστεί και να κρυώσει.

Στην συνέχεια γεμίζουμε προσεκτικά τα αμπελόφυλλα με τα χέρια μας η με μηχάνημα του εμπορίου για ποιο καλά αποτελέσματα.

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα στρώνουμε τον πάτο με αμπελόφυλλα καλά έτσι θα τα προστατέψουμε από το βράσιμο τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο από πάνω, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και το ζωμό και το χυμό από το 2ΔΕΥΤΕΡΟ λεμόνι και τα αφήνετε να βράσουν για 30- 40 λεπτά σε  σιγανή φωτιά.

Πρέπει να έχουμε χαμηλή φωτιά να έχουμε το νου μας συνέχεια και που κάπου μα κουνάμε την κατσαρόλα μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο νερό.

Η Έλληνες στην πόλη και ειδικά στην Σμύρνη όλα τα λαδερά τα έτρωγαν κρύα δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείτε να τα σερβίρετε και να συνοδεύεστε με γιαούρτι.

Μπορείτε να φτιάξετε και αυγολέμονο να τα περιχύσετε στο τέλος!! Δεν είναι υποχρεωτικό όποιος θέλει το κάνει.

Καλή επιτυχία 
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos