Γεμιστές ντομάτες με Κουσκουσέ

Γεμιστές ντομάτες με Κουσκουσέ

Η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση! Λατρεμένα και ταυτόχρονα τόσο μπελαλίδικα γεμιστά!

Οι πρώτες μου προσπάθειες να τα φτιάξω σκέτη αποτυχία! Εσείς… οι νέες νοικοκυρές, είμαι σίγουρη πως θα με καταλάβετε! Μετά από πολλές προσπάθειες και αφού ρώτησα μαμά και πεθερά ….τα κατάφερα! Ναι ! ναι ! Επιτέλους τα δικά μου γεμιστά και φυσικά δε θα μπορούσα να μη βάλω τη δική μου «πινελιά» … με Κουσκουσέ γιατί.. όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, αγαπάμε οικογενειακώς τα ζυμαρικά!

Ο άντρας μου και η κόρη μου τα λατρεύουν! Και ενώ προτιμάμε τις ντοματούλες… στη γέμιση μέσα φροντίζω πάντα να «κρύψω» πολλά κόκκινα, κίτρινα , πράσινα και γεμάτα βιταμίνες λαχανικά και μυρωδικά, όπου η Άρτεμις σε καμία άλλη περίπτωση δε θα τα έτρωγε ! Θέλησα λοιπόν, να μοιραστώ τη συνταγή μου μαζί σας!

ΥΛΙΚΑ

Για τα λαχανικά

10 ώριμες ντομάτες (μπορείτε επιπλέον να γεμίσετε πιπεριές, κολοκυθάκια ή και μελιτζάνες όπως & με τα κλασσικά γεμιστά;) )
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 -3 μεσαίες πατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
10 κ.σ. Κουσκουσέ ΗΛΙΣ (1 κ.σ αντιστοιχεί σε ένα λαχανικό)
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
2 σκ. σκόρδο
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 μελιτζάνα (αφαιρώ τα πολλά σπόρια)
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι αρκετό
πιπέρι αρκετό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τα λαχανικά

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Προσθέτουμε λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.* Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το καπάκι -μισό με ένα - εκατοστό από κάθε ντομάτα

Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε. Κρατάμε τη ψίχα τους σε ένα μπολ στην άκρη για τη γέμιση. Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου και τέλος προσθέτουμε και τις πατάτες μας.

Για τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και έπειτα αφού ψιλοκόψουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τη μελιτζάνα τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι. 

Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη & ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.  Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί αργότερα θα προσθέσουμε και το κουσκουσέ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη γέμιση από τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μόνο για 5 λεπτά καθώς αργότερα θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά.***

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά μας, αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει και ανακατεύουμε.

Στο μείγμα μας προσθέτουμε το Κουσκουσέ**** Πασπαλίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο τις ντομάτες μας μέσα κι έξω και τις αλατοπιπερώνουμε.

Ώρα να συναρμολογήσουμε!

Γεμίζουμε τις ντομάτες μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το Κουσκουσέ από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Αν μας περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε μέσα στο ταψάκι μας για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.

Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά. Τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας

Extra Tip: https://blog.victoriagiannara.com/el/60-minute-recipes/gemistes-domates-me-kouskouse