Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι αγαπημένο γλυκό των Ελλήνων. Αν και η ιστορία του δεν είναι καλά καταγεγραμμένη, πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η προέλευση του ξεκίνησε από την Κεντρική Ασία και τελειοποιήθηκε στις κουζίνες του Τοπ Καπί επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με το wikipedia το 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.

ΥΛΙΚΑ

1 πακ φύλλο Βηρυτού
Ταψί 40 χ 30 cm

Γέμιση

800 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα κ ψιλοκομμένα
3 κ.σ. σουσάμι
3 κ.σ. κανέλλα σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
250 γρ βούτυρο γαλακτος & 100 γρ βιτάμ (μαζί)

Σιρόπι

1 λίτρο νερό
1 κ. ζάχαρη
Μίσο λεμόνι χυμό & φλούδα
12 γαρύφαλα
1 ξύλο κανέλα μεγάλο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρατάτε ένα φύλλο ολόκληρο κ τα υπόλοιπα τα κόβετε στο μέγεθος του εσωτερικού του ταψιού. Μπορείτε τις κομμένες λωρίδες να τις βάλετε ενδιάμεσα στις στρώσεις.

Σε μπώλ βάζετε τα καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, κανέλλα, γαρύφαλλο και τα ανακατεύετε.

Βουτυρώνετε το ταψί κ στρώνετε το ολόκληρο φύλλο, ραντίζετε με λίγο βούτυρο, στρώνετε 2ο φύλλο και αραδιάζετε σ’ολη την επιφάνεια μείγμα. Συνεχίζετε τη ίδια διαδικασία (φύλλο, ράντισμα βουτυρο, μείγμα) μέχρι να σας μείνουν 4 φύλλα. Τα προσθέτετε ραντίζοντας τα με βούτυρο χωρίς μείγμα ενδιάμεσα.

Χαράζετε τον μπακλαβά

Ζεσταίνετε το βούτυρο που έχει μείνει και το ρίχνετε σιγά σιγά ζεστό πάνω σ’ολη την επιφάνεια του μπακλαβά.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 για 45 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός (να έχει λιώσει η ζάχαρη) συνεχίζουμε τον βρασμό για 10 λεπτά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία.

Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς και τον βγάλουμε από τον φούρνο, σιροπιάζουμε με κουτάλα την επιφάνεια του με το χλιαρό σιρόπι. Η δική μας οικογενειακή συνταγή είναι με χλιαρό σιρόπι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το σιρόπιασμα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές, άλλοι σιροπιάζουν με καυτό τον μπακλαβά & το σιρόπι, άλλοι με καυτό μπακλαβά & κρύο σιρόπι.