Φλαούνες

Φλαούνες

Φλαούνες 

Φλαούνες, το χαρακτηριστικό & παραδοσιακό Πασχαλινό Κυπριακό έδεσμα. Πρόγονος της φλαούνας σύμφωνα με Κύπριους μελετητές θεωρείται η «παλάθη», αρχαιοελληνική πίτα με σύκα, η οποία προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ' επέκταση την άνοιξη.

Η κλασσική φλαούνα  φτιάχνεται την Μεγάλη Πέμπτη από φύλλο και ‘φουκό’ (γέμιση) από χαλούμι, τυρί φλαούνας (Παφίτικο τυρί που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα, από αιγοπρόβειο γάλα, ειδικά για τις φλαούνες), δυόσμο, μαχλέπι, μαστίχα, σταφίδες. Τρώγεται το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση. Όταν ψηθούν & κρυώσουν μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη, τρώγονται ζεστές η κρύες, ιδανικές να συνοδεύουν το καφέ μας.

ΥΛΙΚΑ (για 24 Φλαούνες)

Για τη ζύμη

600 γρ αλεύρι σκληρό 

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

14 γρ ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης 

¾ κούπας ελαιόλαδο 

5 κόκκους μαχλέπι, και 5 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

540 ml χλιαρό γάλα 

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Για τη γέμιση “φουκός” 

450 γρ  τυρί χαλούμι

450 γρ γραβιέρα μακράς ωρίμανσης (η ώριμο τσένταρ)

450 γρ τυρί Edam 

1 κ.γ. baking

1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 

10 γρ ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης 

6 κ.σ. ξηρό δυόσμο η 1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

10 αυγά 

8 κόκκους μαχλέπι και 8 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με λίγο αλεύρι και 1 κ.γ. ζάχαρη 

1 κούπα σταφίδες (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

Για το άλειμμα

2 – 3 αυγά κτυπημένα 

½  κούπα γάλα

 1,5  κούπα σουσάμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

Από το προηγούμενο βράδυ, τρίβουμε τα τυριά και τα ενώνουμε μαζί σε μία βαθιά λεκάνη. Χτυπάω καλά 8 αυγά. Προσθέτουμε στα τυριά το σιμιγδάλι, την ξηρη μαγιά τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά. Βάζω τη λεκάνη στο ψυγείο μέχρι το άλλο πρωί.

Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση:

- Ψιλοκόβω τον φρέσκο δυόσμο

- Χτυπάω με το γουδοχέρι την μαστίχα & το μαχλέπι με 1 κ.γ. ζάχαρη

Το επόμενο πρωί, βγάζω τον φουκό (μείγμα των τυριών) από το ψυγείο και τον «ξυπνάω» προσθέτοντας χτυπημένα τα 2 αυγά που έχουν απομείνει. Προσθέτω την κοπανισμένη μαστίχα & το μαχλέπι, το baking, τον ψιλοκομμένο δυόσμο (η ξερό), και τις σταφίδες. Ανακατεύω καλά το μείγμα. Το σκεπάζω με πετσέτα και το αφήνω στην άκρη.

Ζύμη

Ετοιμάζω τη ζύμη προσθέτοντας στο αλεύρι, το αλάτι, την ξηρή μαγιά, ανακατεύω καλά, ακολουθούν το κοπανισμένο μαχλέπι με την μαστίχα. Δημιουργώ μια τρύπα στη μέση και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω με τα χέρια το αλεύρι μέχρι να ρυζιάσει (να απορροφήσει το ελαιόλαδο). Προσθέτω το χλιαρό γάλα σταδιακά και ν’ ανακατεύω μέχρι η ζύμη μου να ξεκολλάει από τα χέρια. 

Απλώνω λίγο ελαιόλαδο στον πάγκο και ζυμώνω μέχρι η ζύμη μου να γίνει μαλακή και ελαστική. Την τυλίγω με μεμβράνη μέσα σε μπώλ, σκεπάζω με πετσέτα και την αφήνω για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Βρέχω το σουσάμι (σε τρυπητό) το στραγγίζω καλά και το απλώνω σε μια πετσέτα.  

Ξεσκεπάζω τη ζύμη, την ζυμώνω λίγο για να φύγει ο αέρας.  Την χωρίζω στα 4. Κόβω κάθε κομμάτι στα 6, συνολικά θα έχω 24 κομμάτια ζύμης για να κάνω 24 φλαούνες. Αφήνω στο μπώλ σκεπασμένα τα κομμάτια και ανοίγω ένα ένα κομμάτι σε φύλλο. 

Το κάθε στρογγυλό φύλλο που ανοίγω το ακουμπάω πάνω στο βρεμένο σουσάμι, προσθέτω γέμιση και κλείνω τη φλαούνα διπλώνοντας τις 4 άκρες, χωρίς να καλύψω τελείως την γέμιση.  Πιέζω με πιρούνι τις 4 γωνίες, ώστε να κολλήσουν καλά. 

Αραδιάζω τις φλαούνες που ετοιμάζω σε ταψί (πάνω σε αντικολλητικό χαρτί) και τις σκεπάζω με πετσέτα για να μην ξεραθούν μέχρι να τις βάλω στον φούρνο.

Τις αλείφω με χτυπημένο αυγό και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150 C μέχρι να χρυσαφίσουν. 

Απολαύστε τις φλαούνες με το καφεδάκι σας!