Καρυδόπιτα

Καρυδόπιτα

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Τεμάχια 12-14 

Προετοιμασία 20 λεπτά

Αναμονή 1 ώρα

Εκτέλεση 15-20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Μείγμα 1 μαρέγκα

Τα ασπράδια από τα αυγά

1 πρέζα/ αλάτι

50 gr κρυσταλλική ζάχαρη

Μείγμα 2 για την καρυδόπιτα 

6 μεσαία αυγά 50 gr το καθένα μόνο οι κρόκοι

200 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

50 gr ζάχαρη καστανή

250 gr ηλιέλαιο

2 βανίλιες

100 gr γάλα

Μείγμα 3 Στερεά υλικά 

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

350 gr αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής

1 πρέζα/ αλάτι

100 gr σιμιγδάλι ψιλό

200 gr. αλεσμένα καρύδια η καρυδόψιχα

Για το σιρόπι

650 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

850 gr. νερό

1 στικ κανέλα

φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

2 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 κ.σ. κονιάκ

Για το ταψί

βούτυρο, για το ταψί η σπορέλαιο

αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί

Εκτέλεση συνταγής

Χωρίζουμε τα ασπράδια από του κρόκους και κτυπάμε τα ασπράδια στο κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι για περίπου 8 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει.

Σε έναν άλλο καθαρό κάδο κτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα υγρά υλικά βλέπε μείγμα 2.

Τρίβουμε το καρύδι στο μίξερ και το ανακατεύουμε μαζί με το σιμιγδάλι και σε μια μεγάλη μπασίνα προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά βλέπε μείγμα 3

Προσθέτουμε το μείγμα 3 στο μείγμα 2 σε δυο δώσεις σιγά σιγά και με μια μαριζ σπάτουλα ομογενοποιούμε καλά όλα τα υλικά δουλεύουμε την σπάτουλα με ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις.

Τέλος προσθέτουμε το μείγμα 1 την μαρέγκα βάζοντας ένα μικρό μέρος πρώτα και ομογενοποιώντας μαλακά με κυκλικές κινήσεις και προσθέτοντας σιγά σιγά όλο το μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας τοποθετούμε το συνολικό μείγμα στο ταψάκι και στρώνουμε καλά το υλικό να πάει παντού ομοιόμορφα κουνώντας το ταψάκι και  κτυπώντας το κάτω πάνω  για να φύγει ο αέρας από τον πάτο και να στρώσει καλά παντού ομοιόμορφα το υλικό μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω και μόλις βάλουμε το ταψάκι μέσα στον φούρνο κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε ακριβώς για 35 λεπτά.

Μέχρι να ψηθεί το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι μας τοποθετούμε όλα τα υλικά στο κατσαρόλι εκτός από τον χυμό λεμόνι και το κονιάκ τα οποία θα ρίξουμε στο τέλος αφού αποσύρουμε το κατσαρόλι από το μάτι στο τέλος ρίχνουμε το κονιάκ  βράζουμε το σιρόπι μας για 4 με 5 λεπτά.

Αφού ψηθεί το γλυκό μας το βγάζουμε να κρυώσει λίγο και με ένα καλαμάκι από ξύλινο σουβλάκι τρυπάμε την επιφάνια του γλυκού πάνω σε όλη την επιφάνια να είναι έτοιμο για να το σιροπιάσουμε και μετά με ένα μαχαίρι το χωρίζουμε σε κομμάτια σταυρωτά.

Σιροπιάζουμε το γλυκό μας με μαλακές κινήσεις με μια κουτάλα μεγάλη αδειάζουμε προσεκτικά  το σιρόπι πάνω στο γλυκό θέλουμε το γλυκό ζεστό όχι καυτό το ίδιο και το σιρόπι.

Αφού τελειώσουμε αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει καλά το σιρόπι θα χρειαστεί 3 με 4 ώρες να τραβήξει και να ξεκουραστεί και μετά σερβίρουμε.