Χταπόδι μπεκρή μεζε

Χταπόδι μπεκρή μεζε

Χταπόδι μπεκρή μεζε

Μια εύκολη απλή καλοκαιρινή συνταγή για μεζέ χταποδιού! 

Η ονομασία μπεκρή μεζέ δόθηκε διότι το χταπόδι βράζει και μαλακώνει μέσα στο κρασί είναι πολύ γευστικό!

ΥΛΙΚΑ 

1 χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο γύρω στα 1200 – 1500 γραμμάρια

1 νεροπότηρο μαυροδάφνη (για καλύτερα αποτελέσματα) η κόκκινο γλυκό κρασί για το βράσιμο του χταποδιού

Βαλσαμικο ξύδι για το σβήσιμο

250 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο για το βράσιμο στο χταπόδι

Πιπέρι μαύρο 

3 φύλλα δάφνης 

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

Κρέμα βαλσαμικού

Λίγο τριμμένο σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα από τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του. Δείτε το video

Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το κρασί, το κρεμμύδι κομμένο στα δυο και ένα φύλλο δάφνης τουλάχιστον για 1 ώρα και 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Δεν βάζουμε νερό διότι το χταπόδι βγάζει από μόνο του αρκετό νερό και το κρασί θα το βοηθήσει πολύ να μαλακώσει.

Αφού βράσει και είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι και το βάζουμε σε τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο, λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και θωρακίζουμε για 3 με 4 λεπτά  τη κάθε πλευρά. Σβήνουμε με κρέμα βαλσάμικου, αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι και σβήνουμε την φωτιά.

Το ξερό κρεμμυδάκι αν σας μαυρίσει μην ανησυχείτε  δεν πειράζει απλά το βάζουμε για να δώσει λίγη γεύση και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε.

Το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε το χταπόδι στο φούρνο (πάνω κάτω) για 20 λεπτά σε θερμοκρασία 200 βαθμών. Αν έχετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο το βάζετε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΛΛΙΩΣ όπως είναι το γυρίζετε σε ένα μικρό ταψάκι χωρίς τα κρεμμυδάκια γιατί μπορεί να πικρίσουν αν είναι πολύ τσιγαρισμένα.

ΠΑΝΤΑ αυτό που θέλουμε είναι να καψαλίσουμε λίγο το χταπόδι!

Το χταπόδι μπορείτε να το σερβίρετε με τηγανιτές πράσινες πιπεριές και να τρίψετε από επάνω λίγο ΦΡΕΣΚΟ σκόρδο το οποίο ταιριάζει απόλυτα και με τις πιπεριές και με το χταπόδι και για έξτρα γεύση μπορείτε να ρίξετε και κρέμα βαλσάμικου ξυδιού.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos