Χαμαλιά Σκιάθου

Χαμαλιά Σκιάθου

Τα χαμαλιά είναι παραδοσιακό γλυκό της Σκιάθου με διαχρονική ιστορία, συνδεδεμένο με γιορτές (κυρίως τα Χριστούγεννα) και τις χαρές των γάμων και βαπτίσεων! Το όνομα τους «χαμαλιά» είναι παραφθορά της λέξης χαιμαλί (φυλακτό) έτσι εξηγείται και το τριγωνικό σχήμα τους.

Η γέμιση του με καρύδια μας θυμίζει ότι στο νησί παλιά υπήρχαν καρυδιές και οι αναφορές του γλυκού σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη πιστοποιούν τη ιστορική σημασία του.

Χαμαλιά Σκιάθου

ΥΛΙΚΑ (περίπου 55-60 κομμάτια)

Παραδοσιακά γίνονται με σπιτική ζύμη, υπάρχει και η εναλλακτική λύση να χρησιμοποιήσετε 1 κιλό φύλλο μπακλαβά.

Ζύμη

1 κ. κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. αλάτι

1 ποτήρι λάδι

1-2 ποτήρια χλιαρό νερό 

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Γέμιση

1 κ. καρύδια (χοντροαλεσμένα)

500 γρ μείγμα από 200 γρ τριμμένο στραγάλι & 300 γρ τριμμένη ξερή ψίχα η παξιμάδι η φρυγανιά

1 κρασοπότηρο κονιάκ

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σιρόπι

1 κ. ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

Γαρύφαλλα 

Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Ανθόνερο προαιρετικά (για ράντισμα όταν τηγανιστούν και πριν πασπαλίσουμε με άχνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι το οποίο θα προσθέσουμε στη γέμιση, ανοίγουμε τα φύλλα με τη ζύμη, γεμίζουμε τα χαμαλιά, τα τηγανίζουμε και τέλος τα πασπαλίζουμε με άχνη.

Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, 5 λεπτά μετά το σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει και το μέλι και να πήξει λίγο το σιρόπι.

Σε λεκάνη προσθέτω το μείγμα ψίχας και το κονιάκ, ανακατεύω, προσθέτω τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη καρυδόψυχα. Τέλος προσθέτω το σιρόπι και ανακατεύω καλά. Καλό είναι η γέμιση να φτιαχτεί νωρίτερα (ακόμα και τη προηγουμένη για να δέσει καλά).

Σε λεκάνη βάζω το αλεύρι με το αλάτι και ½ ποτήρι λάδι, τα τρίβω και προσθέτω σταδιακά το νερό και το υπόλοιπο λάδι ζυμώνοντας μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μη κολλάει. Τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια και με κάθε μπαλάκι ανοίγετε φύλλο (καλύπτω με νισεστέ όταν ανοίγω τα φύλλα) και το κόβετε σε λωρίδες. 

Παίρνω μια μια λωρίδα και βάζω ένα κουταλάκι γέμισης στην άκρη της λωρίδας και διπλώνω (τριγωνικά) σαν τυροπιτάκια 5 φορές. Κόβω τη ζύμη και καρφώνω στις άκρες ένα γαρύφαλλο.

Σε κατσαρόλα προσθέτω το λάδι και περιμένω να κάψει, τηγανίζω ένα ένα τα χαμαλιά. Αν βάλετε πολλά μαζί κρυώνει το λάδι και δεν τηγανίζονται καλά. Όταν φουσκώσουν και ροδίσουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Τα ραντίζουμε με ανθόνερο (αν θέλουμε) και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη