Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Η πιο γνωστή και αγαπημένη ελληνική πίτα!

Ευχαριστούμε την φίλη 'Ελενα Ψίλλια για τη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο: 

500γρ αλεύρι πολύ σκληρό 

100ml ελαιόλαδο 

1 κ.σ ξύδι λευκό

1 κ.γ αλάτι 

210ml νερό 

200ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση: 

1 κιλό σπανάκι 

2 πράσα

1 ξερό κρεμμύδι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 ματσάκι άνηθο

500 γρ φέτα

2 αυγά χτυπημένα

Πιπέρι

Ελαιόλαδο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Εάν θέλετε μπορείτε να ζυμωσετε με τα χέρια. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμένη λεκάνη σκεπασμένες να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 

Πλένουμε το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά όλα (εγώ το βάζω σε πετσέτα και το στύβω είναι εύκολος τρόπος). Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και το σπανάκι. Ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στα λαχανικά, βάζουμε πιπέρι στη προτίμηση μας και ελαιόλαδο. Αλάτι δεν βάζω στη γέμιση λόγω της φέτας, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε γιατί κάποιες φέτες δεν είναι αλμυρές πολύ. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη. 

Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε μια μια μπαλίτσα της ζύμης μας και χρησιμοποιώντας πάντα αλεύρι ανοίγουμε τα φύλλα μας ένα ένα. Σε ένα μπώλ βάζουμε το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο, παίρνουμε το πρώτο φύλλο το λαδώνουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα (3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω). Μόλις στρώσουμε τα 3 φύλλα μας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα 3 φύλλα σαρώνοντας πάντα ένα ένα. Χαράζουμε τη πίτα μας. Ρίχνουμε αν μας έχει περισσέψει ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νεράκι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αέρα για 1 ώρα περίπου. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει πάντα από φούρνο σε φούρνο. Βγάζουμε τη πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο πριν τη βγάλουμε από το ταψί. 

Τη συγκεκριμένη την έκανα στριφτή.

Για την στριφτή πίτα κάθε φύλλο που ανοίγετε βάζετε γέμιση και τυλίγετε ρολό κλείνοντας τις άκρες. Τοποθετείτε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζεται από εκεί που είναι η άκρη κάθε φορά. Όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς τα ίδια. 

Το φύλλο γίνεται τραγανό και πολύ νόστιμο!

Καλή επιτυχία!