Πεϊνιρλί

Πεϊνιρλί

Το Πεϊνιρλί (ή πενιρλί):

Είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στο εσωτερικό της περιέχει κατά βάση κίτρινο τυρί, πάνω στο οποίο, μπορούν να προστεθούν αλλαντικά ή λαχανικά, διαφόρων ειδών. Η καταγωγή του είναι από την Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως pide (πιντέ). Υπάρχουν δύο είδη pide: το peynirli pide, στο οποίο το τυρί καλύπτει όλη την επιφάνεια της γέμισης και το karışık pide, που έχει τυρί μόνο σε ένα σημείο (συνήθως το ένα τρίτο), από την γέμιση.

Πεϊνιρλί με αυγό και τυριά (Χατζαπούρι)

Για 3 μερίδες  

ΥΛΙΚΑ:

Για την ζύμη:

150gr αλεύρι super Αμερικής

400gr αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις αλεύρι Μάννα

150ml γάλα φρέσκο χλιαρό

60ml νερό

10gr στιγμιαία ξηρή μαγιά=10gr

50ml σπορέλαιο η φρέσκο βούτυρο

1,5 κ/γ αλάτι

1,5 κ/γ ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση:

200gr τυρί μοτσαρελα Ιταλίας τριμμένη

200gr τυρί γραβιέρα Ηπείρου

100gr κασέρι

3 αυγά

50 gr βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα γυάλινο μικρό μπολάκι βάζουμε  τo  νερό και το γάλα σε χλιαρή θερμοκρασία  προσθέτουμε την στιγμιαία μαγιά μαζί και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά να ταϊστεί η μαγιά καλά  από την καλύτερη της φίλη την ζάχαρη.

Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα  τα υλικά μας με την μαγιά που τα είχαμε αφήσει να ξεκουραστούν και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε στην συνέχεια προσθέτουμε και το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του μπολ κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη σε ένα ζεστός μέρος για 2 ώρες.

Για την ξεκούραση - Μπορείτε επίσης να βάλετε το μπολ μέσα στον φούρνο με αντιστάσεις στο πάνω κάτω το πολύ μέχρι 40 βαθμούς η θερμοκρασία.

Όταν περάσει ο χρόνος της ξεκούρασης βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και ξανά ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι ζυγίζουμε το ζυμάρι συνολικά και μετά χωρίζουμε την ζύμη σε μικρές μπάλες σε ΙΣΑ μέρη αναλόγως πόσο μικρό η μεγάλο θέλουμε να γίνει το Πεϊνιρλί.

Η ζύμη μου βγαίνει ακριβώς 700 γραμμάρια και τα δικά μου ζυμαράκια είναι γύρω στο 240 γραμμάρια το καθένα.

Σε μια μπασίνα η ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί.

Κάθε φορά που θα ανοίξουμε την ζύμη χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι από φύλλο λαδόκολλας  ρίχνουμε πάνω στην λαδόκολλα λίγο αλεύρι για να μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα την ζύμη.

Στην αρχή με τα δάκτυλα μας ανοίγουμε τις ζύμες και μετά με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε στο μέγεθος που θέλουμε.  

Τοποθετούμε το τυρί όπως βλέπετε στην φωτογραφία κλείνουμε κάθε πλευρά καλά και σχηματίζουμε μια βαρκούλα και μέσα στην μέση γεμίζουμε με τυρί.

Οδηγίες: σχετικά με τον ψήσιμο και τον φούρνο.

Αφού έχουμε γεμίσει τα ζυμαράκια μας κόβουμε με ψαλίδι την λαδόκολλα γύρω γύρω στο μέγεθος του ζυμαριού και τοποθετούμε την κάθε μια ζύμη πάνω στο ταψί.

Έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο μας και ψήνουμε για 15 λεπτά αντιστάσεις στο πάνω κάτω θερμοκρασία 250 βαθμούς.

Τοποθέτηση ταψιού στην μεσαία σχάρα του φούρνου.

Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε το ταψί έξω και με ένα κουτάλι λίγο πατάμε το τυρί και αμέσως τοποθετούμε τους κρόκους στα Πεϊνιρλί ψήνουμε επιπλέον για 3 με 4 λεπτά και βγάζουμε να κρυώσουν. Αν θέλετε μπορείτε όπως είναι ζεστά να τα περάσετε γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο.