Ισλί - Ποντιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Ισλί - Ποντιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Ισλι 

Ποντιακό σιροπιαστό κυρίως Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την περιοχή του Πόντου μέχρι την Καππαδοκία. Τα πρόσφεραν επίσης στους αρραβώνες και τους γάμους. 

Ισλί στα τουρκικά σημαίνει ¨δουλεμένο” από τη δημιουργία της ζύμης μέχρι τον στολισμό αποκλειστικά στο χέρι. Τα έχουν χαρακτηρίσει τα χειροποίητα κεντητά μελομακάρονα της Ανατολής.

Εμείς τα "κεντήσαμε" στην απλούστερη μορφή τους. Προυπόθεση επιτυχίας στα πολίτικα και μικρασιατικά σπίτια ήταν το κέντημα και επικρατούσε θέμα συναγωνισμού μεταξύ των νοικοκυρών. Είχαν ένα ειδικό τσιμπιδάκι, αλλά χρησιμοποιούσαν ακόμα και τρίφτη, οδοντογλυφίδες, πιρούνια και ότι άλλο μπορούσε να βοηθήσει στο κέντημα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό

250 γρ βούτυρο φρέσκο

250 γρ βούτυρο Κέρκυρας

150 ml καλαμποκέλαιο

1 κρόκο αυγού

326 ml χλιαρό γάλα

1,5 φακελάκι baking

½ ποτήρι ζάχαρη

Για τη γέμιση

300 γρ χοντροκομμένα καρύδια

1 κ.γ. γαρύφαλλο

1 κ.γ. κανέλλα

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Σιρόπι

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

½ κούπα μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

Χυμό ½ λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Χτυπάω τα βούτυρα και το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι ν’ασπρίσουν.  Προσθέτω τον κρόκο, το γάλα και τέλος κοσκινισμένο το αλεύρι με το baking. 

Ενσωματώνουμε όλα τα υλικά, δουλεύοντας το μείγμα με το χέρι, με μαλακές κινήσεις. Προσοχή δεν θέλει πολύ ζύμωμα για να μην σφίξει η ζύμη. 

Προσθέτουμε και ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα υλικά της γέμισης. 

Φτιάχνουμε μπαλάκια 30 γρ και ανοίγω στο χέρι στρογγυλά φυλλαράκια. Γεμίζω με ένα κ.γ. από την γέμιση και τα κλείνω σε σχήμα τριγώνου (κλείνουμε τις 2 πλευρές προς το κέντρο και ενώνουμε με το επάνω μέρος για να σχηματιστεί το τρίγωνο). Τοποθετείστε τα ανάποδα, το κλείσιμο από κάτω για να μην ανοίξουν στο φούρνο. 

Τα τοποθετούμε σε ταψί (που έχω βάλει χαρτί ψησίματος).

Φτιάχνω το σχέδιο με τσιμπίδα, η κεντάμε την επιφάνεια με πιρούνι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις ) για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό και το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάζω την θερμοκρασία προσθέτω το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού και αφήνω να βράσει για 5-6 λεπτά μετά το σημείο κοχλασμού. 

Διατηρώ το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω 4-5 ισλί κάθε φορά και τ αφήνουμε για 3 λεπτά. 

Τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν (ταψί από κάτω για να πέφτει το σιρόπι) 

Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ σιροπιασμένα, όπως τα μελομακάρονα. 

Και του χρόνου!