Μελωμένες γλυκές πικάντικες πατάτες φούρνου

Μελωμένες γλυκές πικάντικες πατάτες φούρνου

Μελωμένες γλυκές πικάντικες πατάτες φούρνου

Η επιστημονική ονομασία της πατάτας είναι «Στρύχνον το κονδυλόρριζον» και φυσικά αποκαλείται και «γεώμηλο». Πρόκειται για φυτό των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Aζτέκοι. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους....

Η ιστορία της πατάτας ξεκινά στη Νότιο Αμερική (Μεξικό, Περού, Χιλή και Κολομβία) απ' όπου και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία. Στην Ελλάδα ήρθε το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα, οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία.

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, παρόλο που υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στην πατάτα, αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας κ.λπ), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

ΥΛΙΚΑ

6 πατάτες μέτριες
3κ/Σ ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο βούτυρο
Αλάτι πιπέρι
Καπνιστή πάπρικα
Ρίγανη
Θυμάρι
2 λεμόνια
2 πορτοκάλια
2κ/σ πικάντικη μουστάρδα
1κ/σ μέλι
Λίγο μπούκοβο


Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε καλά, αμέσως μετά τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια κυδωνάτα και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 5-6 λεπτά προσθέτοντας μέσα στο νερό λίγο χυμό από λεμόνι ,αυτό το κάνουμε για να για να μην λιώσουν οι πατάτες κατά το ψήσιμο στο ταψί στον φούρνο και να παραμείνουν ολόκληρες.

Μέχρι να βράσουν σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα που θα ρίξουμε πάνω στις πατάτες.
Στύβουμε τα δυο πορτοκάλια και το ένα λεμόνι βάζουμε 1 κ/γ ζάχαρη και 1κ/σ μέλι μαζί με 2κ/σ πικάντικη μουστάρδα μαζί με 3κ/σ ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Αφού έχουν βράσει οι πατάτες τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί και περιχύνουμε πάνω στις πατάτες το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα με τα χέρια μας να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.
Βάζουμε το αλάτι το  φρέσκο τριμμένο πιπέρι με τον μύλο μας αν έχουμε! Αμέσως  την γλυκιά πάπρικα το μπούκοβο την ρίγανη και το θυμάρι.
Στο τέλος προσθέτουμε μέσα στις πατάτες μερικά μικρά κομμάτια φρέσκο βούτυρο.

Ψήνουμε στο πάνω κάτω με προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και κάτι.

Καλή επιτυχία
Συνταγή  δημοσιευμένη  από Chef Alexios Nikoloutsopoulos