Νηστίσιμο κριθαράκι

Νηστίσιμο κριθαράκι

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Νήστις – η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε – σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, που δεν τρώγει. Από την λέξη αυτή στη συνέχεια προήλθε το ρήμα νηστεύω και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστεία, που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία.

Αργότερα, με την αύξηση της χρονικής διάρκειας και την προοδευτική διαμόρφωση του θεσμού της νηστείας, νηστεία δεν σήμαινε μόνο την πλήρη αποχή από στερεές ή υγρές τροφές, αλλά και την μερική αποχή, την αποχή δηλαδή από ορισμένες τροφές και την λήψη άλλων, συγκεκριμένων τροφών. Έτσι έχουμε την διάκριση σε νηστήσιμες και αρτυμένες ή αρτύσιμες τροφές.

Κατά την διάκριση αυτή νηστήσιμες τροφές θεωρούνται το ψωμί, τα λαχανικά, οι καρποί και μάλιστα οι ξηροί, οι ελιές και άλλα.

Αρτύσιμα, αντίθετα, θεωρούνται τα διάφορα φαγητά που μαγειρεύουμε με την χρήσι ελαίου ή βουτήρου και διαφόρων καρυκευμάτων, όπως και το κρασί (Όταν δεν τρώμε λάδι, δεν πίνουμε και κρασί).

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο η χοντρό
250 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο μεγάλο κομμένο σε κομματάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κολοκυθάκια μεγάλα κομμένα σε κομματάκια
1 συσκευασία χυμό ντομάτας
1κ/γ πελτέ
αλάτι πιπέρι
λίγο ζεστό νερό
1 κύβο λαχανικών
Λίγο αποξηραμένο βασιλικό για το πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Συνεχίζουμε σοτάροντας το κολοκυθάκι μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.
Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών μαζί με τον χυμό ντομάτας και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο! συνεχίζουμε με το πελτέ ντομάτας και βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού πάρει μερικές βράσεις ρίχνουμε το κριθαράκι ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να κάνουμε το σοτάρουμε και αυτό για λίγο και προσθέτουμε το ζεστό νερό μέχρι λίγο να σκεπαστεί το φαγητό
Χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κριθαράκι να είναι έτοιμο και ανάλογα πόσο βρασμένο το θέλουμε.
Αν χρειαστεί κατά το βρασμό θα συμπληρώσετε με νερό και θα δοκιμάσετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι θέλει  και συχνό ανακάτεμα για να μην μας κολλήσει.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos