Σπανακόπιτα χωρίς τυρί με πράσο και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

Σπανακόπιτα χωρίς τυρί με πράσο και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

Σπανακόπιτα χωρίς τυρί με πράσο και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

Το σπανάκι κυκλοφορεί στην κατανάλωση φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Ακόμη μπορεί να διατηρηθεί και σε κοινούς καταψύκτες, αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται διάφορες πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C.

Άλλη μια συνταγή παραδοσιακή την οποία αναδεικνύουμε μέσα από την ιστοσελίδα μου με την βοήθεια της κύριας Ντίνας παλαιάς μαγείρισσας με καταγωγή από την Πελοπόννησο.
Η συνταγή μας περιέχει  και αυγά αν θέλετε να γίνει εντελώς νηστίσιμη αφαιρείτε τα αυγά.

Υλικά για το ζυμάρι

500 γραμμάρια αλεύρι
Μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι
4 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 αυγά ( προαιρετικό υλικό)

Εκτέλεση συνταγής

Από νωρίς το πρωί φτιάχνουμε το ζυμάρι το πλάθουμε και το κάνουμε να είναι μαλακό και όχι σκληρό το αφήνουμε για μίση ώρα σκεπασμένο να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του.
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε τα ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι το αλάτι και το πιπέρι μαζί με τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
 
Μετά αμέσως ανοίγουμε τα φύλλα μας εμείς βάζουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά να πάει σε όλη την επιφάνια του ταψιού και το τοποθετούμε τα 2 φύλλα αμέσως μετά βάζουμε και την γέμιση που επιθυμούμε και κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα στο ταψί στο κενό που υπάρχει στην μέση φτιάχνουμε άλλο ένα φύλλο μικρό και σκεπάζουμε το κενό και για το τέλος ανοίγουμε άλλα 2 φύλλα για να σκεπάσουμε την σπανακόπιτα!
 
Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα προσθέτουμε από επάνω λίγο ελαιόλαδο και βρέχουμε λίγο τα χέρια μας για να κολλήσει το ζυμάρι γύρω γύρω όταν κλίνουμε προς τα μέσα και προς τα κάτω τα φύλλα στο ταψί! για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο τέλος.
 
Σταυρώνουμε και χαράζουμε την πίτα πριν ψηθεί σταυρωτά και διαγώνια και ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω κάτω στους 180 βαθμούς  για 45 λεπτά μπορεί και μια ώρα αναλόγως τον φούρνο και το ταψί.

Για καλυτέρα αποτελέσματα εμείς χρησιμοποιήσαμε αλουμινένιο ταψάκι 32-36 cm κοντό ειδικά για να περνά καλά η θερμοκρασία.

Καλή επιτυχία
 
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos