Πρόσφορο με σπιτικό προζύμι

Πρόσφορο με σπιτικό προζύμι

 

Πρόσφορο με προζύμι

Συνταγή όπως γίνετε στο άγιο Όρος!! 

Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί προσφέρουμε στο Θεό άρτο και κρασί. Τα απλά αυτά είδη της διατροφής μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και με την παρουσία της χάρης του Αγίου Πνεύματος, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όταν κοινωνούμε προσλαμβάνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό.

Οι ποσότητες των υλικών της συνταγής για το αλεύρι και το νερό διαμορφώνονται από το τι μέγεθος ταψάκι θα χρησιμοποιήσουμε.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δυνατό καλής ποιότητας κίτρινο αλεύρι και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα. Ένα δεύτερο αλεύρι που συστήνουμε είναι το σκληρό αλεύρι μύλοι Αγίου Γεωργίου!

Όσον αφορά το νερό που θα χρειαστούμε αυτό παίζει ρόλο αναλόγως την σύσταση του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι υπάρχει λόγο ζέστης μεγαλύτερη απορρόφηση νερού γι αυτό σας γράφουμε στα υλικά όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.

Για το φούσκωμα πριν το ψήσιμο ακολουθούμε την φυσική ωρίμανση σε ζεστό χώρο για αρκετές ώρες διότι αυτό μας εξασφαλίζει ένα σίγουρο αποτέλεσμα χωρίς να γίνει η όλη διαδικασία  με βιασύνη και τεχνικά θερμαντικά μέσα!

Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο. Επιλέγουμε τις αντιστάσεις στο πάνω κάτω και ψήνουμε μια ώρα και ένα τέταρτο 1.15 στους 180 - 190 βαθμούς! Μετά από 30 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πρόσφορο και συνεχίζουμε το ψήσιμο!

Καλό θα είναι να έχετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά για να μπορέσετε να δείτε ακριβώς τις ποσότητες.

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε από που μπορείτε να προμηθευτείτε τις χειροποίητες σκαλιστές σφραγίδες πρόσφορου από το άγιο Όρος.

https://www.monastiriaka.gr/sfragides...

Υλικά για ταψάκι 18cm

700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο χωριάτικο Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
200 η 100 γραμμάρια σπιτικό προζύμι
300 ml χλιαρό νερό 30 βαθμοί νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γνήσιο κερί για το ταψάκι
Σφραγίδα πρόσφορου σκαλιστή 17-18cm
Ταψάκι αλουμινίου 18cm
1 μεσαία ανοξείδωτη λεκάνη

Υλικά για ταψάκι 20cm

800 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο χωριάτικο Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
200 η 100 γραμμάρια σπιτικό προζύμι
350 ml χλιαρό νερό 30 βαθμοί νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γνήσιο κερί για το ταψάκι
Σφραγίδα πρόσφορου σκαλιστή 17-18cm
Ταψάκι αλουμινίου 20cm
1 μεσαία ανοξείδωτη λεκάνη

Γιατί σας λέμε 200 η 100 γραμμάρια προζύμι??? Όσο ποιο πολύ προζύμι βάζετε τόσο καλύτερο γίνετε το πρόσφορο σε όλα τα επίπεδα!!! Το μόνο είναι ότι θα σας κουράσει λίγο στο ζύμωμα θέλει αρκετή δουλειά και προσπάθεια!!!

Για την κατασκευή προζυμιού υπάρχουν και άλλοι τρόποι τους οποίους εμείς σεβόμαστε και δεν απορρίπτουμε απλά σας δείχνουμε ένα απλό και γρήγορο τρόπο!!!

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας.
Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το εξής να αποξεράνουμε τα κλωνάρια του βασιλικού και να χρησιμοποιούμε τα φυλλαράκια να βράσουμε νερό με αυτά! Tο νερό αυτό αφού γίνει χλιαρό το βάζουμε στο αλεύρι μας για να φτιάξουμε το πρόσφορο η το προζύμι 

Υλικά

100 γραμμάρια αλεύρι άσπρο σκληρό
100-50  ml νερό εμφιαλωμένο χλιαρό 30 βαθμούς νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή
1 σφραγίδα πρόσφορου
1 μικρό μπολ γυάλινο
1 ανοξείδωτη λεκάνη

Εάν δεν έχετε προζύμι έτοιμο, ανακατέψτε 150 γρ αλεύρι χωριάτικο και 50 γραμ νερό, κάντε το μια μπάλα και βάλτε το σε ένα μπολ στην συντήρηση για 1 εβδομάδα, 10 ημέρες.

Το προζύμι είναι το συστατικό που μεταμορφώνει τον άρτο το ψωμί και του δίνει αυτή την όξινη γεύση το χρώμα την ποιότητα και την διάρκεια,το κοκτέιλ μικροοργανισμών είναι που δίνει τον έντονο χαρακτήρα στο ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι: ιδιαίτερη, κάπως όξινη γεύση, έντονη μυρωδιά, πληθωρική εμφάνιση και αυτό το τόσο χαρακτηριστικό, ηδονικό ήχο, που κάνει η κόρα του προζυμένιου ψωμιού όταν σπάει.  χρόνια τώρα παράδοση αιώνων η οποία ξεκινά κάπου στην αρχαία Αίγυπτο.

Για την κατασκευή του πρόσφορου θα χρειαστούμε σίγουρα μια ξύλινη σφραγίδα η οποία θα είναι σκαλιστή χειροποίητη η από μηχάνημα κοπής ξύλου βάση της μήτρας για μαζική παραγωγή.
Προτείνουμε καλύτερα την σκαλιστή χειροποίητη σφραγίδα η οποία μεν είναι ποιο ακριβή σε τιμή αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από θέμα κατασκευής.

Οι σκαλιστές σφραγίδες πρόσφορου κατασκευάζονται στο άγιο όρος  στις Ιερές μονές από μονάχους διαβάζοντας πάντα ευχές και προσευχές κατά την κατασκευή τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι πλαστικές σφραγίδες πολύ ποιο φθηνές δε σας τις συστήνουμε διότι δεν αποτυπώνουν καθόλου καλά το σημάδι της σφραγίδας στο πρόσφορο.

Τις ξύλινες σφραγίδες για να αντέχουνε στο χρόνο τίς λουστράρουμε με καμμένο λάδι. Καίουμε λίγο λάδι σ’ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι κ κατόπιν μ’ένα πινέλο καθαρό αλοίφουμε όλη τη σφραγίδα κ από τις δύο όψεις.Στα σκαλιστά μέρη σταμπωριστά για να ποτίσει καλά.Κατόπιν την τυλίγουμε με πετσέτα απορροφητική για μια εβδομάδα να στεγνώσει,όχι στον ήλιο.Η διαδικασία αυτή είναι το φυσικό λουστράρισμα του ξύλου κ είναι τεχνική των μοναχών για να θωρακίζουν τα ξύλινα αντικείμενα από το σκόρο κτλπ.

Ἡ διαδικασία παρασκευῆς τοῦ προσφόρου:

Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι μας και στην συνέχεια βάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε μια μικρή λακουβα στο αλεύρι και εκεί μέσα τοποθετούμε το προζύμι μας*** το προζύμι το βγάζουμε από το ψυγείο 2 ώρες πριν ζυμώσουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. ποτέ δεν το βάζουμε παγωμένο! και αρχίζουμε σιγά σιγά το ζύμωμα μαζί με το αλεύρι αμέσως μετά βάζουμε και το νερό σιγά σιγά όσο χρειάζεται για ενυδάτωση μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι πολύ ελαστικό.

Το πλάσιμο.

Αφού πλάσουμε για 3 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στο καθαρισμένο πάγκο μας και βγάζουμε το ζυμάρι έξω από την λεκάνη και συνεχίζουμε εκεί το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά. Μόλις το ζυμάρι είναι ελαστικό και δεν κολλά στις παλάμες μας και στα δάκτυλα μας τότε το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά αν κολλά συμπληρώνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού ξεκουραστεί το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά με γροθιές για άλλα 5 λεπτά μόλις είναι έτοιμο και δεν κολλά στα χέρια μας και έχει γίνει ελαστικό του δίνουμε ένα κυκλικό σχήμα με τα χέρια μας η με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψάκι μας το οποίο το έχουμε λαδώσει με γνήσιο κερί και αλευρώσει ελαφρώς σε όλη την επιφάνεια για να μην μας πιάσει κατά το ψήσιμο αλλά και για να βγει πολύ ποιο εύκολα από το ταψάκι.

Το σφράγισμα.

Μόλις το έχουμε τοποθετήσει στο ταψάκι αλευρώνουμε το ζυμαράκι από πάνω πολύ ελαφρώς!! και αλευρώνουμε και την ειδική σφραγίδα πρόσφορου από την μεγάλη πλευρά που είναι σκαλισμένα τα γράμματα. Αφού την έχουμε αλευρώσει την κτυπάμε δυνατά να φύγει όλο το αλεύρι Τοποθετούμε την σφραγίδα από την σωστή πλευρά και θέση και την πατάμε ίσια πάνω στο ζυμάρι με δύναμη και με τα δυο χέρια και την αφήνουμε για 3 λεπτά. Μετά από 3 λεπτά βγάζουμε την σφραγίδα με το ένα χέρι κρατάμε καλά το ταψάκι και με το δεξί πιάνουμε και βγάζουμε την σφραγίδα. Στην συνέχεια με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 8 τρύπες πάνω στο ζυμάρι έξω από το αποτύπωμα της σφραγίδας γύρω γύρω. φροντίζοντας αὐτό νά φθάσει βαθιά μέχρι το ταψί, ώστε να μπορεῖ νά βγαίνει ὅλος ὁ ἀέρας. 
Επίσης για καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε και 4 τρύπες στις 4 άκρες τις σφραγίδας έξω από τον αμνό σχηματίζοντας ένα τετράγωνο.

Προσοχή! να μην τρυπήσουμε κοντά στον Αμνό, αλλά έξω, γύρω από την σφραγίδα, στις άκρες. Οι σύνολο 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος Κι αυτό γιατί, αργότερα, όταν το πρόσφορο ζεσταθεί στο φούρνο, ο αέρας θα προσπαθήσει να βγει επάνω και θα χαλάσει την σφραγίδα,αλλά επίσης οι τρύπες που κάνουμε συμβολίζουν και τους 12 αποστόλους της εκκλησίας μας.

Το φούσκωμα. 

Αφού έχουμε τελειώσει με τις τρύπες και την σφραγίδα τοποθετούμε το ταψάκι μας σε ζεστό μέρος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά με μια κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 3 ώρες, που και που του ρίχνουμε και καμιά ματιά διότι δεν θέλουμε το φούσκωμα να ξεπεράσει την επιφάνεια του ταψιού λίγο πριν το χείλος.Το χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα λόγο κρύου το καλοκαίρι λιγότερο χρόνο λόγο ζέστης. 

Το ψήσιμο. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σταυρώνουμε το ταψάκι 3 φορές και το τοποθετούμε στο φούρνο  κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στο πάνω κάτω η αντίσταση του φούρνου, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ τὸ σκεπάζουμε μὲ χαρτοπετσέτα η ἀλουμινόχαρτο, ἄν χρειασθεί, καὶ τὸ παρακολουθοῦμε. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε λίγο μέσα στο φούρνο να πάρει την φωτιά του ύστερα πάλι το αφήνουμε λίγο πάλι έξω και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε και το σκεπάζουμε με δυο άσπρες καθαρές πετσέτες υφασμάτινες, το πρόσφορο το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.

Τό πρόσφορο πρέπει νά εἶναι ζυμωμένο τουλάχιστον 24ώρες πρίν ἀπό τήν Προσκομιδή, γιατί ἄν εἶναι πολύ μαλακό, ὁ ἱερεύς δυσκολεύεται κατά τη μνημόνευση να βγάλει τίς μερίδες. 

Προσευχή προσφόρου: 

Κύριε Σε ευχαριστώ γι᾿ αυτήν την άγια ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης Σου. Σε παρακαλώ κατάπεμψε το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, να ευλογήσει και τούτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιό Σου θυσιαστήριο. Καί σε παρακαλώ να τα δεχθής όπως εδέχθης τη θυσία του Άβελ, τη δοξολογία των Ποιμένων, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του Ληστού την μετάνοιαν. Καί ας με αξιώνεις να σού τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.
Δι᾿ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.