Γεμιστά Σμυρναίικα

Γεμιστά Σμυρναίικα

Γεμιστά Σμυρνέικα

Γεμιστά με συνταγή της γιαγιάς απ' τη Σμύρνη. Από τα πιο ωραία ελληνικά φαγητά του καλοκαιριού.

Γεμιστά λέγονται τα φαγητά πολλών λαών που αποτελούνται συνήθως από λαχανικά και γέμιση με ρύζι (πολλοί τα αποκαλούν "ορφανά") ή κρέας ή μίγμα των δύο ("παντρεμένα"). Μερικές φορές για γέμισμα χρησιμοποιούνται και θαλασσινά, όπως καλαμάρια ή μύδια, ενώ το ρύζι αντικαθίσταται από πληγούρι ή λαχανικά με κιμά.

Μαγειρεύονται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς εκείνη την εποχή ωριμάζουν τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, και επειδή είναι ελαφρύ φαγητό μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε θερμό καιρό, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. Γεμιστά πολίτικα, Σμυρνέικη συνταγή, κληρονομιά από την γιαγιά, η οποία πέρασε στην μητέρα μου και μετά σε μένα.

ΥΛΙΚΑ 

5 μεσαίες πιπεριές
5 μεσαίες ντομάτες
250 ml. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια
4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. μαύρη σταφίδα
50 γρ. κουκουνάρι
2 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι λίγη κανέλα
3 σκελίδες σκόρδο
καρότα τριμμένα
κολοκύθια τριμμένα
Λίγη ρίγανη
2 σφηνάκια ούζο
350 γραμ ρύζι Καρολίνα:για γεμιστά η ρύζι μακρύκοκκο Agrino.
Λίγο νερό

Λίγο φρέσκο βούτυρο
Μια συσκευασία χυμό ντομάτας η φτιάχνουμε τον δικό μας από ώριμες ντομάτες
2κ/γ πελτέ
100 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια κυδωνατες τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά στο νερό μαζί με λίγο χυμό λεμόνι αυτό θα τις σφίξει και ύστερα στον φούρνο δεν θα διαλυθούν κατά το ψήσιμο.

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Με ένα μαχαίρι κόβουμε 2 εκατοστά κάτω από το κοτσάνι και δημιουργούμε ένα καπάκι για κάθε πιπεριά και ντομάτα. Αφαιρούμε προσεκτικά με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού την ψίχα την οποία ποτέ δεν πετάμε.

Διαδικασία γέμισης

Βάζουμε σε ένα μουλτι όλη την ψίχα που αφαιρέσαμε από τις πιπεριές και τις ντομάτες προσθέτουμε τις σταφίδες, τον ντοματοχυμο, το πελτέ, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και την κανέλα λίγο αλάτι και πιπέρι και την ρίγανη και τα τρίβουμε ελαφρώς με το μουλτι.

Σε ένα  προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι το τριμμένο καρότο και τα σοτάρουμε στην συνέχεια βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κουκουνάρι, το τσιγαρίζετε και έπειτα σβήνουμε με το ούζο, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ρύζι και με προσοχή το τσιγαρίζουμε και αυτό για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το μείγμα από το μουλτι που έχουμε ήδη έτοιμο. 

Μαγειρεύουμε όλο το μείγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά, τα οποία απορροφά το ρύζι, κλείνουμε το μάτι, αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει αμέσως προσθέτουμε λίγο βούτυρο φρέσκο και το αφήνουμε να λιώσει μόνο του.

Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα λαχανικά τα οποία δεν τα γεμίζουμε εντελώς μέχρι πάνω αφήνουμε λίγο χώρο διότι με το ψήσιμο στο φούρνο η γέμιση θα φουσκώσει. Συνεχίζουμε βάζοντας τα καπάκια που είχαμε κόψει στην αρχή σε κάθε λαχανικό .
Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις πατάτες μας τις οποίες έχουμε λαδώσει και αλατο πιπερώσει, προσθέτουμε όλα τα γεμισμένα λαχανικά πασπαλίζοντας πρώτα με λίγο νερό και μετά με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε, τρώγονται επίσης και σε θερμοκρασία δωματίου την άλλη ημέρα!

Τα λαδερά φαγητά στην πόλη τα έτρωγαν πάντα κρύα.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos