Γαριδομακαρονάδα

Γαριδομακαρονάδα

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Η ΓΝΗΣΙΑ.

Γιατί γράφω στον τίτλο η γνήσια; διότι εδώ έχουμε φρέσκες γαρίδες οι οποίες έχουν και κεφάλι το οποίο ποτέ δεν το πετάμε αλλά το ρίχνουμε στην σάλτσα που θα κάνουμε γιατί αυτό θα μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε δηλαδή μια γευστικότατη θαλασσινή  και υγιεινή σάλτσα.
Σε λίγο καιρό θα έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι! και η γαρίδα θα πρωταγωνιστή σε πολλά λαχταριστά  πιάτα και παραλλαγές ένας  εξωτικός μεζές.

Πως καθαρίζουμε τις γαρίδες.

Αφαιρούμε πρώτα τα κεφάλια.
Στη συνέχεια, με το ένα χέρι, κρατάμε τη γαρίδα και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κέλυφος.
Χαράζουμε τη γαρίδα στη ράχη με ένα μικρό  μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το μικρό έντερο  που έχει και το ανασηκώνουμε.
Τραβάμε σιγά  το έντερο μέχρι να βγει τελείως και επαναλαμβάνουμε το ίδιο, σε όλες τις γαρίδες.
Αυτό το κάνουμε διότι δεν είναι ωραίο να υπάρχει αυτό το μικρό έντερο  διότι εκεί έχει διάφορες ακαθαρσίες μπορεί μέχρι και άμμο.

Προσοχή!
Οι γαρίδες δεν χρειάζεται να βράσουν για πολλά λεπτά διότι θα σας ξεραθούν!! Ένα με 2 λεπτά η κάθε πλευρά όταν τις βάζετε είναι κόκκινες μόλις αλλάξουν χρώμα και γίνουν άσπρες είναι έτοιμες!!!
Την γαρίδα την θωρακίζουμε καλά και μετά είναι έτοιμη!! τραγανή από απέξω και ζουμερή από μέσα. Αν πάρετε γαρίδες μεγάλες με κεφάλι δεν το πετάτε!! Τα κεφάλια έχουν όλη τη ουσία τα βάζουμε μαζί με την σάλτσα να βράσουν και μετά τα αφαιρούμε και ρίχνουμε μέσα τα θωρακισμένα σώματα.

ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό  γαρίδες  Φρέσκες
1 πακέτο μακαρόνια λιγκουίνι
1 συσκευασία ντομάτας σε κομμάτια
250 ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια μέτρια
5 σκελίδες σκόρδο3  
πιπεριές κόκκινες 
Λίγο τσίπουρο η λευκό κρασί
Αλάτι  πιπέρι
1κ/γ ζαχαρι
1 μικρό λεμόνι τον χυμό
Λίγο βασιλικό αποξηραμένο
1 κύβο λαχανικών
Λίγο φρέσκο βούτυρο.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Ταυτόχρονα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μόλις μαλακώσουν και βγάλουν τα υγρά τους ρίχνουμε και σοτάρουμε και τις πιπεριές αλατο πιπερώνουμε και τις αφήνουμε  μέχρι να μαλακώσουν και αυτές.

Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα τσιγαρίζουμε και αυτά σβήνουμε με τσίπουρο η με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό από μισό λεμόνι και αφού εξατμιστεί βάζουμε  τον χυμό ντομάτας και τον κύβο λαχανικών. Aφού πάρει μερικές βράσεις προσθέτουμε την ζάχαρη και λίγο βασιλικό αποξηραμένο.  Ελέγχουμε μετά από λίγο αν χρειάζεται η σάλτσα αλάτι και συμπληρώνουμε. Το ίδιο κάνουμε  και για το μαύρο πιπέρι, επίσης αν χρειαστεί θα ρίξετε και λίγο ζεστό νερό.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10-12 λεπτά θα είναι έτοιμη όταν μείνει με το λάδι της, μόλις είναι έτοιμη συμπληρώνουμε μέσα λίγο φρέσκο βούτυρο για να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες περίπου για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά τις αλατο πιπερώνουμε ρίχνουμε λίγο βασιλικό για άρωμα και τις σβήνουμε με τσίπουρο η ούζο η λευκό κρασί, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι και το αφήνουμε λίγο και αυτό να εξατμιστεί.

Μόλις είναι έτοιμες τις ρίχνουμε αμέσως μέσα στην σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν.

Μετά από λίγο ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα την ποσότητα των ζυμαρικών που θέλουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσεκτικά και τα αφήνουμε λίγο όλα μαζί να ξεκουραστούν.

Σερβίρουμε στο πιάτο μας συνοδεία ενός λευκού κρασιού.

Καλή επιτυχία.

Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos.