Ανοικτή μακαρονόπιτα παστίτσιο με κρούστα από γιαούρτι

Ανοικτή μακαρονόπιτα παστίτσιο με κρούστα από γιαούρτι

Ανοικτή μακαρονόπιτα παστίτσιο με κρούστα από γιαούρτι

Χωρίς να θέλω να υπερβάλω, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει το παστίτσιο! Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά, αποτελεί σχεδόν κανόνα ότι ο συνδυασμός των ζυμαρικών με τον κιμά και την μπεσαμέλ στο φούρνο είναι στο top 5 των αγαπημένων τους φαγητών. Για το λόγο αυτό αλλά και γιατί πάντα το κάτι πιο ιδιαίτερο και διαφορετικό κερδίζει τις εντυπώσεις, δοκίμασα μια παραλλαγή που έχει ξετρελάνει την οικογένεια μου!

ΥΛΙΚΑ

½ πακέτο Παπαρδέλες ΗΛΙΣ
2 φλιτζ. τσαγ. Κιμά μοσχαρίσιο
150 ml γάλα φρέσκο αγελαδινό πλήρες
3 αυγά
1 φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα τριμμένη
½ κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
750 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κ. σ. ελαιόλαδο (για τον κιμά)
3 κ. σ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
5 φύλλα κρούστας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι
  2. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε για 10’-12’.
  3. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει. (Σε αυτήν την φάση αν θέλουμε τον καταψύχουμε).

Για την πίτα

  1. Σε ένα σκεύος με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας μείον 2 λεπτά καθώς μετέπειτα θα μπούν στο φούρνο.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  3. Ζεστά όπως είναι, ρίχνουμε τον κιμά (αν έχει ζουμάκι τον στραγγίζουμε), το γάλα, τη φέτα, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. 
  4. Βουτυροαλευρώνουμε ένα ένα ταψί Νο 36 ή ένα πυρέξ και στρώνουμε τα πέντε φύλλα κρούστας αλείφοντας καλά με ελαιόλαδο ανάμεσα από κάθε φύλλο, αφήνοντας να προεξέχουν από το χείλος του ταψιού.
  5. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των ζυμαρικών μας και το στρώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα. Γυρίζουμε ένα ένα τα φύλλα προς τα μέσα σχηματίζοντας περιμετρικά ένα στεφάνι (σε αυτό το στάδιο καταψύχεται και διατηρείται για 10 ημέρες στην κατάψυξη).

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα μπόλ χτυπάμε το γιαούρτι με τα αυγά και τη γραβιέρα προσθέτοντας λίγο αλάτι.
  2. Περιχύνουμε με αυτό τη μακαρονόπιτα και ψήνουμε  στους 185ο C στον αέρα για 30’ μέχρι να κάνει μια ωραία ροδοκόκκινη κρούστα.
  3. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε!

Διάβασε περισσότερα εδώ: https://blog.victoriagiannara.com/el/60-minute-recipes/anoikti-makaronopita-pastitsio-me-kroysta-apo-giaoyrti