Σαμουσάδες Λακωνίας

Σαμουσάδες Λακωνίας

Σαμουσάδες Λακωνίας

Οι Σαμουσάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Λακωνίας. Το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα, στους γάμους και τις γιορτές. Γίνονται με σπιτικό λεπτό φύλο, φρέσκο βούτυρο, καρύδια, αμύγδαλα, ντόπιο μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή τηγανίζονται, αλλά οι περισσότερες νοικοκυρές πλέον τους κάνουν στο φούρνο.

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 20 κομμάτια περίπου

Φύλλο

½ ποτήρι νερού πορτοκαλόζουμο
5 αυγά
250 γρ φρέσκο βούτυρο
Αλεύρι όσο πάρει

Αν δεν έχετε χρόνο για το άνοιγμα σπιτικού φύλλου 500 γρ φύλλο κρούστας

Γέμιση

½ κιλό καρύδι ψιλοκομμένο
250 γρ αμύγδαλο ξασπρισμένα και ψιλοκομμένα
½ ποτήρι νερού σουσάμι, κοπανισμένο
1 μικρή φρυγανιά, κοπανισμένη
2 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά) αφού θα σιροπιαστεί

Σιρόπι

½ κιλό μέλι
½ κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
1 φλούδα πορτοκάλι

Αλειμμα
Βούτυρο φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε πλαστική λεκάνη χτυπάω τα αυγά προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και το πορτοκαλόζουμο, μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη.

Χωρίζω τη ζύμη σε 4 μπάλες και ανοίγω 4 λεπτά φύλλα

Ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης και απλώνω  ¼ σε κάθε φύλλο. Το τυλίγω με τον πλάστη σε λεπτό ρολό και τα κόβω σε κομμάτια σαν μικρά μπακλαβαδάκια. Θα φτιάξω έτσι 4 ρολά.


(Αν χρησιμοποιήσω φύλλο κρούστας αλείφω κάθε φύλλο με φρεσκο βούτυρο και κάθε 4 φύλλα βαζω τη γέμιση. Συνήθως το πακέτο έχει 12 φύλλα, άρα θα χρησιμοποιώ το 1/3 της γέμισης κάθε 4 φύλλα. Και φτιάχνω 3 ρολά)


Λιώνω το φρέσκο βούτυρο, βουτάω ένα ένα σαμουσά στο βούτυρο και τα αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί. (αν έχω χρησιμοποιήσει φύλλο κρούστας, αφού τ’αραδιάσω στο ταψί ραντίζω τα ρολά με λίγο νερό)
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Όταν ψηθούν τους αφήνω να κρυώσουν και μετά ρίχνουμε το καυτό σιρόπι για να ποτίσουν καλά.

Ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρολάκι. Όταν αρχίσει ο βρασμός το βράζω για 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφαιρώ τη κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα πορτοκάλι.


Καλή επιτυχία!