Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με κόκκορα

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με κόκκορα

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με κόκορα

Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με κόκορα είναι ένα από τα αγαπημένα & εκπληκτικά πιάτα που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική κουζίνα. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της παστιτσάδας το σπετσέρικο (μείγμα μπαχαρικών)

Ευχαριστούμε την Καρολίνα Μεγαρχιώτη

ΥΛΙΚΑ

Κόκορας γύρω στα 2kg

μακαρόνια νο2 (εγώ έβαλα νο5) 

3 κ.σ. Πελτέ ντομάτας  

1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί.

3 μεγάλα κρεμμύδια

2 σκελ. σκορδο

1 ποτήρι κρ. ελαιόλαδο

Ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Βούτυρο Κερκύρας

3 κ.γ. σπετσέρικο (μείγμα μπαχαρικών για παστιτσάδα, αν δεν έχετε ρίξτε μια ματιά στον ίντερνετ, είναι μπαχαρικά που έχουμε στα σπίτια μας) 

4 κ.σ. κόκκινο ξύδι

Νερό

Μυζήθρα

Σημ από Zorbabook: Το σπετσέρικο φημισμένο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε στην αυθεντική κερκυραική παστιτσάδα περιέχει γλυκό & καυτερό μπούκοβο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας προσαρμόζοντας τη δόση κάθε μπαχαρικού ανάλογα με το γούστο σας.  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα στο λάδι σε κατσαρόλα και από τις 2 πλευρές τα αφαιρούμε με πιρούνι σε μια πιατέλα στην άκρη.

Ρίχνουμε στο λάδι τα κρεμμύδια κ το σκόρδο (μούλτι) να καραμελώσουν.

΄Επειτα ρίχνω το σπετσέρικο και το ξύδι κ ανακατεύω, βάζω τον κόκορα ρίχνω κ το κρασί. Μόλις ξεθυμάνει το κρασί σκεπάζουμε με νερό ρίχνουμε αλάτι πιπέρι.

Διαλύω σε βραστό νερό (μισή κούπα) τον πελτέ κ το ρίχνω κ αυτό.

Λίγη ζάχαρη με το μάτι, ανάλογα τα γούστα του καθενός.

Αφήνω να βράσει για μια ώρα περίπου. Ανοίγω καπάκι και συνεχίζω το βράσιμο εωσότου σωθεί το νερό (να μείνει στο τέλος το λάδι με τη πηχτή σάλτσα εξού και το μυστικό όπως λένε οι Κερκυραίοι να τρως και να μένει τιντούρα (κόκκινο χρώμα) στο μουστάκι.

Βράζετε σε άλλη κατσαρόλα τα μακαρόνια, σουρώνετε, βούτυρο κερκύρας αρκετούτσικο να νοστιμέψουν τα βάζετε σε πιατέλα ρίχνετε πρώτα τη σάλτσα με κουτάλι κ μετά τον κόκορα.

΄Εβαλα κ δική μας μυζήθρα κ η οικογένεια κόντεψε να φάει και τα πιάτα.