Κουρκουμπίνια

Κουρκουμπίνια

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

Ευχαριστούμε την Αρετή Παπαδοπούλου για τη συνταγή!

Σιροπιαστά κουρκουμπίνια! Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά χάρις στο τραγανό αλλά ζουμερό τους φύλλο. Ένα γλυκό πολύ οικονομικό, το οποίο το ετοιμάζετε αμέσως μόλις τελειώσετε την ανάγνωση της συνταγής γιατί έχει ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας!

ΥΛΙΚΑ

Για τα κουρκουμπίνια

• 500 γρ. φύλλο κρούστας
• Σπορέλαιο
• Λίγο νερό

Για το σιρόπι

• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
• 1 ποτήρι νερό
• ½ κουτάλα σούπας γλυκόζη
• Φλούδα από μισό λεμόνι
• 1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε τα φύλλα, ανοίγουμε την συσκευασία και απλώνουμε τα φύλλα. Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την ώρα του βρασμού, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Για να φτιάξουμε τα κουρκουμπίνια χρειαζόμαστε κάθε φορά 2 φύλλα.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε με το σπορέλαιο και γύρω γύρω στις άκρες του με το πινέλο το περνάμε με νερό. Από πάνω βάζουμε ένα άλλο φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε πάλι όλο και βάζουμε νερό στις άκρες του. Κάθε φορά χρειαζόμαστε 2 φύλλα.  Στη συνέχεια διπλώνουμε στη μέση, λαδώνουμε την επιφάνεια πάλι και τυλίγουμε σφιχτά τα φύλλα, φτιάχνοντας ένα σφιχτό στενόμακρο ρολάκι. Βρέχουμε τις άκρες του πάλι με νερό και με το δάχτυλό μας το πιέζουμε ελαφρά να κλείσει.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας, συνολικά βγαίνουν 6 ρολάκια. Τοποθετούμε τα ρολάκια κάθε φορά που είναι έτοιμα σε ένα δίσκο εργασίας ή σε ένα ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να κολλήσει το φύλλο. Αν τα αφήσετε παραπάνω ώρα, μην ξεχάσετε να καλύψετε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν οι άκρες τους.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι καλά ακονισμένο και χωρίς δοντάκια σε μπουκίτσες  2,5 εκατοστών, μικρά κουρκουμπινάκια.

Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και κατευθείαν όπως καίνε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο πλέον σιρόπι. Τα αφήνουμε μέσα λίγη ώρα (20 λεπτά σίγουρα) μέχρι να σιροπιαστούν καλά. Στραγγίζουμε καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε!

Όσο παραπάνω τα αφήνουμε στο σιρόπι τόσο πιο σιροπιαστά θα γίνουν (θέμα γούστου).

Για να μείνουν τραγάνα τα κουρκουμπινάκια, αφού τα βγάλουμε από την κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αφήνουμε ξεσκέπαστα.