Λικέρ Μανταρίνι - Tangerine liqueur

Λικέρ Μανταρίνι - Tangerine liqueur

Tangerine homemade liqueur

Ingredients

• 15 tangerines

• 15 cloves

• 1 lt white brandy

• 800 gr sugar

• 2 cinnamon sticks

Preparation

Choose tangerines without bumps, wash and wipe them well. Pierce with a fork each tangerine (around) and nail a clove to each tangerine. Place them in a large glass jar, add the sugar, brandy, cinnamon sticks and firmly close the jar. Shake it lightly and leave it for 50-60 days in a shady place or at room temperature, shaking it every 10 days.

When it is ready we strain the content to separate the liquid from the tangerines. If you do not have a large strainer, use tulle.

Squeeze each tangerine to get their liquid. 

Strain the liqueur 2-3 times through double tulle. 

Place a small strainer in a funnel and fill up clean glass decanters (this way your liqueur will be perfectly filtered).

Let it mature in the decanters for about 15 days before serving.

The used tangerines can be used to decorate cakes, or enjoy them with Greek yoghurt!

Λικέρ μανταρίνι!

Μυρωδάτο, φίνο στη γεύση, χωνευτικό και πάνω από όλα χειροποίητο! Δεν χρειάζεται ήλιο, ζέστη, ούτε ιδιαίτερο κόπο! Το έβαλα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, το άφησα στον πάγκο της κουζίνας μου (που τον διακοσμούσε τέλεια) και περίμενα ο χρόνος να κάνει το θαύμα του!

Ευχαριστούμε την Αρετή Παπαδοπούλου για την συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

• 15 μανταρίνια
• 15 καρφάκια γαρύφαλλο
• 1 λίτρο λευκό κονιάκ
• 800 γρ. ζάχαρη
• 2 ξυλάκια κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε μανταρίνια χωρίς χτυπήματα, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε πολύ καλά. Τα τρυπάμε πολλές φορές γύρω γύρω με ένα πιρούνι και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε μανταρίνι. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο προσθέτουμε την ζάχαρη, το κονιάκ, τα ξύλα κανέλας και κλείνουμε το βάζο. Το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 50 - 60 ημέρες σε σκιερό μέρος ή σε θερμοκρασία δωματίου , ανακινώντας το κάθε 10 ημέρες.

Αφού περάσει το χρονικό διάστημα και το λικέρ πάρει τελικά τη γεύση που θέλουμε, βάζουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από μία λεκάνη κουζίνας και περνάμε το λικέρ από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα μανταρίνια. Αν δεν έχετε μεγάλο σουρωτήρι, χρησιμοποιήστε τούλι.
 
Παίρνουμε ένα – ένα τα μανταρίνια που χρησιμοποιήσαμε και τα πιέζουμε με τη χούφτα μας να βγάλουν τα υγρά τους. Σουρώνουμε το λικέρ περνώντας το από διπλό τούλι 2 με 3 φορές και τοποθετούμε χωνί στο οποίο έχουμε βάλει ένα μικρό σουρωτήρι, για να μεταφέρουμε το λικέρ σε καθαρές γυάλινες καράφες. Με αυτό τον τρόπο, βάζοντας ένα σουρωτήρι επάνω στο χωνί, συγκρατούμε τυχόν εναπομείναντα υλικά και έτσι το λικέρ μας θα φιλτραριστεί τέλεια!

Το αφήνουμε να ωριμάσει μέσα στις καράφες (αν μπορούμε να περιμένουμε) για περίπου 15 ημέρες  και…….στην υγειά μας !!!

Μυστικό : Τα μανταρίνια που χρησιμοποιήσαμε δεν τα πετάμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την διακόσμηση τούρτας, κέικ ή ακόμη να τα φάμε μαζί με γιαούρτι!