Σαραγλί

Σαραγλί

Σαραγλί

Τραγανά, Σιροπιαστά, παραδοσιακά, εύκολα σαραγλί με φιστίκι αιγίνης και καρυδόψυχα!!

Ευχαριστούμε την Ελενα Ψίλλια για την συνταγή

ΥΛΙΚΑ

250γρ βούτυρο
150γρ καρυδόψιχα
150γρ φιστίκι Αιγίνης
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Σιρόπι:

400 γρ ζάχαρη
250 γρ νερό
1 στίκ κανέλας
50 γρ μέλι
5 ολόκληρα γαρίφαλα
φλούδα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, το μέλι, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Στο μπλέντερ χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα κάνουμε σκόνη αλλά ούτε και πολύ μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τη γέμιση και σε ένα μπώλ.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο. Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του, τοποθετουμε μια βελονα πλεξιματος στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας λίγο κενό στην άκρη του. Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό και σουρώνουμε τις άκρες, πιέζοντας προς το κέντρο, και αφαιρούμε τη βελονα.

Τοποθετουμε σε βουτυρωμενο ταψί ενα ενα και καθε φορα που βαζουμε σαραγλι στο ταψι, βουτυρωνουμε να μην ξεραθει το φυλλο μας. Αν περισσέψει βούτυρο το προσθέτουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί.

Κόβουμε με ένα μαχαιρι το γλυκο σε οτι μεγεθος θέλουμε τα σαραγλι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ωρα με 1 ωρα και 15 λεπτά, αναλογα παντα το φουρνο μας.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι το καυτό γλυκό. Αφήνουμε να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι του. Σερβίρουμε με τριμμένο φυστικι ή καρύδι.

Καλή επιτυχία!!!