Βενιζελικά Λήμνου - Venizelika Limnos

Βενιζελικά Λήμνου - Venizelika Limnos




 

 

Βενιζελικά, παραδοσιακό γλυκό από την Λήμνο.

Venizelika is a traditional dessert from Limnos.

Συνταγή και εισαγωγή από την Βάσω Γιαννέτσου - http://mamavasso.me/venizelika/
Φωτογραφία Zorbabook

Τα Βενιζελικά, είναι  τρουφάκια που έχουν γίνει παραδοσιακό γλυκό στην Λήμνο. Η κυρία Αθηνούλα , σύζυγος του κυρίου Βασίλη Ποριάζη, ιδρυτή του λαογραφικού μουσείου Λήμνου, μου έδωσε την συνταγή και μου αφηγήθηκε την προέλευση της ονομασίας τους.

 Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λέει, επισκέφθηκε το νησί, έφτιαξαν και τον κέρασαν, αυτά τα γλυκάκια. Του άρεσαν τόσο πολύ, που έδωσαν  στα γλυκά τ’ όνομά του.

Η Αθηνούλα, έχει απλοποιήσει το γλασάρισμα.  Τα βρέχει με ανθόνερο και όπως είναι, τα  τυλίγει σε αρκετή άχνη.

ΥΛΙΚΑ για τη συνταγή

για 70 κομμάτια

500 γραμ. αμυγδαλόψιχα λευκή ή με τον καφέ φλοιό της
1 κούπα ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές κακάο ή 150 γραμ. τριμμένη κουβερτούρα
½ κούπας λικέρ πορτοκάλι ή σπιτικό βύσσινο με κονιάκ
30-35 καρύδια, ψίχα, κομμένα στην μέση. (Βαζοντας μισό καρύδι σε κάθε κομμάτι υπολογίστε οτι βγαίνουν 70 κομμάτια)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

¼ κούπας κονιάκ ή ανθόνερο και ζάχαρη άχνη ή γλάσο ,υποβρύχιο, έτοιμο ή σπιτικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απλώνουμε  τα αμύγδαλα, σε ρηχό ταψί, και τα βάζουμε  στον φούρνο, στους 120ο , για λίγα λεπτά, να μην ψηθούν, αλλά να στεγνώσουν καλά.

Όταν τα βγάλουμε και κρυώσουν, τα τρίβουμε στο μούλτι, λίγα κάθε φορά, να γίνουν  σαν αλεύρι.

Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ με το φτερό, το τρίμμα αμυγδάλου με το κακάο ή την τριμμένη κουβερτούρα, την άχνη, και το ποτό που επιλέξαμε. Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την φυλάμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Από την προηγούμενη μέρα, είναι καλύτερα.

Για να τα φορμάρουμε, βάζουμε το κονιάκ ή το ανθόνερο σε μπολ, βρέχουμε τα χέρια μας  και φτιάχνουμε μπαλάκια, στο μέγεθος του φοντάν. Μπήγουμε στο κέντρο μισό καρύδι και τα τοποθετούμε σε δίσκο.

Τώρα έχουμε δυο επιλογές. Τα βουτάμε, όπως είναι βρεγμένα στην άχνη, οπότε σχηματίζεται μια επικάλυψη μαλακή ή τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν, σε θερμοκρασία δωματίου, και τα βουτάμε στο γλάσο.


Α΄ ΓΛΑΣΟ ΕΤΟΙΜΟ

Παίρνουμε ένα βάζο , περίπου 400 γραμμαρίων, με  το γνωστό μας, χιώτικο υποβρύχιο, με  άρωμα μαστίχας ή βανίλιας. Το βάζουμε σε  μπεν- μαρί και όταν γίνει παχύρρευστο, βουτάμε ένα ένα τα μπαλάκια που φτιάξαμε. Τ’ ακουμπάμε  πάνω σε λαδόκολλα και όταν κρυώσουν, κόβουμε ότι έχει τρέξει κάτω και τα τοποθετούμε στα ειδικά  χαρτάκια , που έχουν τα ζαχαροπλαστεία για τα μικρά γλυκά.

Αν το γλάσο μας γίνει πολύ ρευστό, το βγάζουμε λίγο από το μπεν-μαρί, να κρυώσει, γιατί πολύ ρευστό δεν θα στέκεται.


Β΄ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΛΑΣΟ 

Βράζουμε  τέσσερις κούπες ζάχαρη, με δυο κούπες νερό και μια κουταλιά γλυκόζη,  μέχρι να γίνει πολύ  πυκνό σιρόπι  (115ο C, με το θερμόμετρο καραμέλας).  Πρέπει να πέφτει κόμπος, στο πιάτο. Προσθέτουμε  μια  κουταλιά  χυμό λεμονιού και μισό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα ή δυο βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αδειάζουμε σε μπολ. Μόλις γίνει αρκετά χλιαρό, στους 40ο περίπου, αρχίζουμε να το γυρνάμε, με ξύλινη κουτάλα, γρήγορα, προς μια κατεύθυνση πάντα.

Μπορούμε  για ευκολία, να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ χειρός, αν θέλουμε. Σε λίγο θ’ αρχίσει να ασπρίζει και να πήζει. Πριν πήξει τελείως και σκληρύνει, να πέφτει σαν μέλι, γλασάρουμε τα γλυκά, όπως και με το έτοιμο γλάσο.   Αν το γλάσο σκληρύνει, πριν τελειώσουμε, βάζουμε καυτό νερό σε μια μεγαλύτερη λεκάνη, τοποθετούμε μέσα το μπολ με το γλάσο και σε δυο λεπτά είναι έτοιμο να συνεχίσουμε το γλασάρισμα.

Αν συνεχίσουμε  να γυρνάμε το σιρόπι, μέχρι να πήξει τελείως, έχουμε το γλυκό «υποβρύχιο», που σε μερικά μέρη το λένε και  γυριστό.