Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Με την κτηνοτροφική παράδοση της Θεσσαλίας αναμενόμενο να φημίζεται και για την γαλατόπιτα της! Συνταγές πολλές και διάφορες......

ΥΛΙΚΑ

4 φύλλα χωριάτικα ή κρούστας

Ενάμισι λίτρο γάλα (Αν σας αρέσει το κατσικίσιο προτιμήστε το)

Βούτυρο 250γρ

3 κουτ. της σούπας ζάχαρη

4 αυγά

5 κουτ. σούπας αλεύρι

2 κουτ. της σούπας κορν φλαουρ

κανέλα

Λίγη έξτρα ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει. Στο μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε το μισό λίτρο γάλα, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε. Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα πάρει βράση (χωρίς να φουσκώσει) αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα που χτυπήσαμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Στη συνέχεια το ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τα 3 αυγά χτυπημένα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ και απλώνουμε το πρώτο φύλο, το βουτυρώνουμε ( ή το λαδώνουμε) και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε γύρω γύρω στριφτά τα φύλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα. (Τις άκρες Χωρίς να σκεπάσουμε όλη την πίτα. Μόνο γύρω-γύρω).

Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω στην κρέμα ένα αυγό χτυπημένο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.

Μόλις την βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε κρύα ή ζεστή.

Πηγή: αρθρο της Ειρήνης Πιτσόλη