Τσουρέκια από τη Κούταλη Προποντίδας

Τσουρέκια από τη Κούταλη Προποντίδας

Τσουρέκια από τη Κούταλη Προποντίδας

Τσουρέκια από τη Κούταλη Προποντίδας. Η Κούταλη (σημερινή ονομασία Εκινλίκ) είναι νησί της Προποντίδας, στο σύμπλεγμα των νησιών της θάλασσας του Μαρμαρά.

Μέχρι το 1922 στο νησί της Κούταλης ζούσαν περίπου 2.000 κάτοικοι, μόνο Έλληνες. Οι περισσότεροι Κουταλιανοί ήταν ναυτικοί, αλιείς και κυρίως σπογγαλιείς. Ήταν οι βασικοί τροφοδότες αλιευμάτων της Κωνσταντινούπολης ενώ τα σφουγγαράδικα έφερναν τεράστιο πλούτο στο νησί. Αναφέρεται, πως το 1892 τα 30 σπογγαλιευτικά απέφεραν εισόδημα 25.000 λιρών.

ΥΛΙΚΑ

-120 γραμμάρια μαγιά
-2 κιλά αλεύρι
-400 γραμμάρια βούτυρο
-600 γραμμάρια ζάχαρη
-1/2 λίτρο γάλα
-μαστίχα κοπανισμένη
-κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι (κοπανισμένα)
–1 αυγό για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε 5-6 κουταλιές αλεύρι ώστε να γίνει σαν κουρκούτι. Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε να ανέβει.

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα να ζεσταθούν (να μην καίνε) και ετοιμάζουμε τα μυρωδικά (χτυπάμε τη μαστίχα σε γουδί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο).

Μόλις ανέβει η μαγιά, ρίχνουμε όλο το αλεύρι, τα μυρωδικά, το μείγμα που έχουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Στην κατσαρόλα που είχαμε το μείγμα προσθέτουμε νερό και το τοποθετούμε στη φωτιά, ώστε να είναι χλιαρό. Ανά διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας μέσα στο χλιαρό νερό και εξακολουθούμε το ζύμωμα. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.

Το σκεπάζουμε πολύ καλά, ώστε να είναι ζεστό και το αφήνουμε περίπου δυο ώρες να ανέβει καλα. Μόλις ανέβει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα και μέγεθος που επιθυμούμε και τα σκεπάζουμε και πάλι (με ένα τραπεζομάντηλο).

Αφού τα έχουμε πλάσει όλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις-πάνω-κάτω). Όταν σβήσει ο φούρνος, βάζουμε το πρώτο ταψί αφού προηγουμένως έχουμε αλείψει τα τσουρέκια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και έχουμε κάνει βούλες από μπαχάρι και γαρύφαλλο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.


Πηγή: Τριανταφυλλιά Μήτρου www.mikrasiatis.gr