Ψωμί Ζέας

Ψωμί Ζέας

Ψωμί Ζέας 

Αναφορές στην καλλιέργεια του δίκοκκου σιτάριου ζέα ή ζειάς, βρίζα, όλυρα, βρίσκουμε στον Όμηρο, την Παλαιά Διαθήκη, τον Ηρόδοτο, τον Θεόφραστο... μια και για χιλιάδες χρόνια υπήρξε το κυριότερο δημητριακό για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ. Η Ζέα προέρχεται από τη λέξη “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα υπόλοιπα δημητριακά, σημαντικό συστατικό για τον μεταβολισμού. Η συστηματική του καλλιέργειά άρχισε από τις αρχές του 1900 να περιορίζεται σταδιακά διότι άρχισαν καλλιέργειες με ποικιλίες σιταριού με μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, λιγότερο πότισμα και ευκολότερη συγκομιδή και άλεσμα και υποβαθμίστηκε σε ζωοτροφή.

ΥΛΙΚΑ

Για ένα καρβελάκι

300 γρ. αλευρι Ζεας ολικης 
100 γρ. αλευρι σιτου 
350 ml. νερο χλιαρο
1 φακελακι μαγια σκονη 11 γραμ.]

1 κ.σ. γεματη ζαχαρη μαυρη
1 κ.σ. γεματη αλατι
2 κ.σ. ελαιολαδο
1 κ.σ. ξυδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινίζετε και ανακατεύετε τα 2 αλεύρια.

Προσθέτουμε σε γυάλινο μπώλ, το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. απο τα κοσκινισμένα αλεύρια και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε το μπώλ με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα. Το αφήνουμε για 40 λεπτά.

Αδειάζουμε τον χυλό σε μεγαλύτερο σκεύος. Προσθέτουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο και το ξύδι. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Ενδιάμεσα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα και όταν πυκνώσει ο χυλός με τα χέρια. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει μιά μαλακιά ζύμη και να κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε τη ζύμη πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να φουσκώσει.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα (έχουμε βάλει λαδόκολλα στο ταψί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 στη μεσαία σχάρα, αντιστάσεις για μία ώρα.

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε 5 λεπτά και το τυλίγουμε σε καθαρή πετσέτα. Την επόμενη μέρα το διατηρούμε στο ψυγείο (τυλιγμένο στην πετσέτα). 

Κόβετε όσες φέτες θέλετε και τις ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων.