Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα αμέσως μας έρχεται στο νου αυτό το παραδοσιακό φαγητό για την ημέρα της μεγάλης αυτής γιορτής, που δεν είναι άλλο από το Χοιρινό με Σέλινο! (Χοιρινό Φρικασέ).

Το χοιρινό με σέλινο είναι ένα υπέροχο γευστικό χειμωνιάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια.

Την συγκεκριμένη συνταγή την έχουμε φτιάξει στην κουζίνα της κυρίας Ντίνας παλαιάς μαγείρισσας με καταγωγή από την Πελοπόννησο ο τρόπος παρασκευής είναι απλός και παραδοσιακός έτσι όπως το έφτιαχναν στα χωριά  στις γιορτινές μέρες του έτους ειδικά των χειμώνα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και πως ακριβώς θα εξελιχτεί η συνταγή βήμα βήμα.

Υλικά 

1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι 1 κουταλιά της σούπας
Πιπέρι τα κουταλιά του γλυκού
2 ποτήρια νερό
1 κιλό σέλινο
3 πράσα μεγάλα
Μισό κιλό σέλερι.

για το αυγολέμονο 
3 λεμόνια
2 αυγά
Λίγο ζουμί από τους ντολμάδες 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το κρέας σε νερό και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να βγάλει άσπρο αφρό κοινός να το ξαφρίσουμε.

Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα πιάτο.

Αμέσως σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά μαζί με το  ξερό κρεμμύδι και ύστερα βάζοντας το αλάτι το πιπέρι και το πράσο, ρίχνουμε και το νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά. Αν το φτιάξετε σε καλή κατσαρόλα θα αργήσει λίγο ,αλλιώς μπορείτε για ποιο γρήγορα να το μαγειρέψετε στην χύτρα ταχύτητας για 30 λεπτά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα έχετε βάλει πολύ νερό και λίγο αλάτι για να βράσετε τα 2 άλλα χόρτα το σέλινο και το Σελερι περίπου θέλουν να βράσουν για 1 ώρα μέχρι να μαγειρευτούν καλά.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο και έχει μείνει με το λάδι αφήνουμε το μάτι ανοικτό και κοιτάμε τα χορταρικά αν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και μετά αμέσως τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και τα αφήνουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν μαζί.

Σβήνουμε το μάτι το αφήνουμε να πάρει την φωτιά του και είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

Εκτέλεση  αυγολέμονο  

Στύβουμε τα λεμόνια και παίρνουμε τον χυμό τους ξεχωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους από τα αυγά.

Κτυπάμε πρώτα καλά τα ασπράδια μέχρι να  γίνουν ένας αφρός και να πάρουν ένα άσπρο χρώμα, αμέσως μετά προσθέτουμε τους κρόκους και κτυπάμε ξανά καλά προσθέτοντας και την μίση ποσότητα από τον χυμό του λεμονιού, αμέσως προσθέτουμε και λίγο από το ζουμί από το κρέας και ξαναχτυπάμε όλα μαζί καλά, αμέσως μετά περιχύνουμε το φρικασέ γύρω γύρω ομοιόμορφα και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Το φρικασέ μπορείτε να το φάτε και ζεστό και κρύο Ειδικά στην πόλη όλα τα λαδερά τα τρώνε κρύα, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου! ένα πολύ καλό συνοδευτικό ελληνική φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί και αν είστε και μερακλήδες προτιμήστε τρία από τα κρασιά που προτείνουμε με ιδιαίτερη γεύση τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στην γεύση του ΦΡΙΚΑΣΕ Ρομπόλα, Ροδίτης, Σαββατιανό.