ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΟΥΛΑ

Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε αρωματικό λικέρ φράουλα! Μυρωδάτο, γευστικότατο, υπέροχο κέρασμα για όλες τις περιστάσεις! Τις φράουλες που θα χρησιμοποιήσουμε δεν τις πετάμε, τις φυλάσσουμε και τις απολαμβάνουμε με παγωτά, τούρτες, σοκολάτες ή τις φτιάχνουμε πεντανόστιμη σπιτική μαρμελάδα! Μία συνταγή, πολλές…..…απολαύσεις!

Ευχαριστούμε την φίλη Αρετή Παπαδοπούλου για την συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό φράουλες βιολογικές
• 600 γρ. ζάχαρη
• 600 – 700 ml λευκό κονιάκ ή βότκα
• Χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες σε τρεχούμενο νερό αφαιρούμε τα κοτσάνια τους  και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια αν θέλουμε να τις κάνουμε μαρμελάδα Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (η οποία πρέπει να είναι ή αντικολλητική ή με βαρύ πάτο για να μην κολλάει το σιρόπι) , μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τις βάζουμε στο ψυγείο ένα βράδυ να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Την άλλη ημέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε όσο βγάζουν οι φράουλες αφρούς. Επιλέγω πάντα να βράζω σε χαμηλή φωτιά γιατί φουσκώνουν πολύ να μη χυθεί το σιρόπι και για να ελέγχω τον βρασμό. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε  να κρυώσει τελείως.

Στη συνέχεια, σουρώνουμε τις φράουλες, τις αποθηκεύουμε σε ένα μπολ και βράζουμε το σιρόπι μόνο του στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει.

 Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Μετράμε ίση ποσότητα από το σιρόπι φράουλας με ίση ποσότητα από το ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ θα μας βοηθήσει ένα ή δύο απλά γυάλινα βάζα, όπως βολεύει τον καθένα.

Τι κάνουμε : βάζουμε το σιρόπι της κατσαρόλας σε 1 γυάλινο βάζο, μετράμε την ποσότητα του και βάζουμε ίση ποσότητα ποτού σε ένα άλλο γυάλινο βάζο.

Παίρνουμε 1 μεγαλύτερο βάζο, μεταφέρουμε το σιρόπι και το ποτό, κλείνουμε το βάζο το κουνάμε, αφήνουμε μερικές ημέρες να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Το σουρώνουμε καλά, το αποθηκεύουμε σε γυάλινη καράφα και φυσικά το απολαμβάνουμε παγωμένο ή με 1 πάγο μέσα στο ποτήρι!!

Αν τυχόν το σιρόπι είναι περισσότερο από το ποτό, την ποσότητα που θα περισσέψει μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε γυάλινο μπουκάλι μέσα στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε παγωτά, τούρτες κτλ.

Τις φράουλες δεν τις πετάμε, τις τρώμε με παγωτό, γιαούρτι ή τις φτιάχνουμε μαρμελάδα!