Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

 

Μουστοκούλουρα

Tα πιο παραδοσιακά και εορταστικά ελληνικά κουλουράκια. Μετρούν εκατοντάδες χρόνια και είναι τα πρώτα κεράσματα, μαζί με την μουσταλευριά και τις μουστόπιτες, στην από αρχαιοτάτων χρόνων γιορτή της χαράς, τον τρύγο.

συνταγη της Βάσως Γιαννέτσου http://mamavasso.me/moystokoyloyra/

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 45 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

1 κούπα καλό ελαιόλαδο (Και ναι, έχουν ελαφριά γεύση)

1 κούπα μούστο, φρεσκοστυμμένο

1 κούπα πετιμέζι

1 κουταλιά μέλι

1 κουταλιά γεμάτη κανέλα

1/2 κουταλάκι κανέλα ανάμικτο με μισό κουταλάκι γαρύφαλλο και 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και 2 κουταλάκια σόδα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν, την σόδα, την κανέλα και το μίγμα μπαχαρικών. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος το λάδι, τον μούστο, το πετιμέζι και το μέλι. Ανακατεύουμε με κουτάλα ξύλινη, μέχρι να αναμιχτούν.

Ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφού απορροφηθεί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε τώρα με το χέρι. Προσοχή μην το ζυμώσουμε πάρα πολύ, γιατί θα σκληρύνει η ζύμη.

Πλάθουμε κορδόνια στο πάχος του αντίχειρα και σχηματίζουμε το παραδοσιακό σαλιγκάρι ή αν θέλουμε στο δεύτερο ταψί σχηματίζουμε χαλκάδες.

Τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170ο , στις αντιστάσεις, για 22-25 περίπου λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα από κάτω, είναι έτοιμα.

Τα κρυώνουμε επάνω σε σχάρα. Όταν τα βγάλουμε είναι μαλακά, μην τα ψήσουμε περισσότερο.

Αφού κρυώσουν, τα φυλάμε σε τάπερ ή κουτί μπισκότων, καλά κλεισμένα, για να μην στεγνώσουν. Την επομένη μέρα αναδεικνύεται η γεύση και η μυρωδιά τους. Είναι μαλακά , γιατί σιγοψήνονται και γιατί έχουν πιο λίγο λάδι, από τα υπόλοιπα υγρά.